Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Učebnice z druhé ruky jsou až o 95 % levnější, uvádí antikvariát. Kde všude se dají levněji koupit?

TierneyMJ / Shutterstock.com

Nákup učebnic může v případě malých školáků i vysokoškolských studentů znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Zvláště, když se ve většině případů jedná pouze o roční investici. Mnohé školy nabízí vlastní burzy učebnic, stejně tak dnes většinu potřebného seženete z druhé ruky online. Podívali jsme se, kde se dají letos použité učebnice nakoupit za levnější ceny.

Přečtěte si také

Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Reknihy letos podporují samoživitelky

Již šestým rokem odstartovala na jednom z našich největších online antikvariátů kampaň Back to School, v rámci níž mohou studenti i rodiče nakoupit učebnice z druhé ruky v dobrém stavu za příznivé ceny a ulevit tak peněžence i životnímu prostředí.

„Učebnice z druhé ruky každoročně šetří peněženky tisíců studentů a jsou správnou volbou také z pohledu udržitelnosti,“ uvedl Martin Němeček, CEO Reknih, s tím, že ušetřit lze v průměru až 60 % oproti cenám nových knih, u některých knih jde ale úspora až k 95 %. Největší zájem je pak podle Němečka jednoznačně o učebnice matematiky pro střední školy, dále rovněž o učebnice českého jazyka, společenských věd či dějepisu.

Letos navíc přišla firma s novinkou. Spojila se s organizací Fandi mámám a 1 % z celého zářijového obratu věnuje formou poukázek na nákup učebnic a dětských knih maminkám samoživitelkám.

„Nákupem na Reknihách v září tak ušetříte nejen svou peněženku, ale také přispějete na dobrou věc. Věříme, že díky této iniciativě pomůžeme potřebným a alespoň trochu odlehčíme finanční zátěži, se kterou je start školního roku spojený,“ doplnil Němeček.

Bondar Illia / Shutterstock.com

Kde online koupit učebnice a skripta z druhé ruky?

Poohlédnout se můžete i v různých online bazarech, lokálních antikvariátech (ať už kamenných, či internetových), místních bazarových a swapovacích skupinách na Facebooku a jiných sociálních sítích nebo v diskuzních fórech apod.

A kromě webu Reknihy.cz samozřejmě i na dalších stránkách, které prodej použitých učebnic podporují nebo se na něj přímo specializují. Mrkněte například na:

  • Alza Bazar (učebnice najdete v kategorii Učebnice bazar)
  • Vinted (učebnice najdete v kategorii Studijní materiály a učebnice)
  • Burza učebnic (burzaucebnic.cz)
  • Moje učebnice (mojeucebnice.cz)
  • Knihobot antikvariát (knihobot.cz)
  • Bazar učebnic Knihy&Škola (bazar.knihyskola.cz)

Staré učebnice zase prodejte

Nezapomeňte rovněž, že kromě výhodného nákupu můžete již nepoužívané učebnice prodávat. Na bazarech a sociálních sítích si knihy vystavíte a prodáte sami, v antikvariátech nebo webech zaměřujících se na přeprodej použitých knih je zase můžete nechat vykoupit za předem stanovenou cenu a o nic dalšího se již nestarat. Obvykle učebnice přinesete osobně nebo využijete některou z možností zaslání, které daná platforma nabízí.

V každém případě se jedná o skvělý způsob, jak nepoužité materiály vrátit do oběhu a získat peníze navíc.

Zdroje: Reknihy, Alza, Vinted, Kupi