Mrazák je skvělý pomocník, který dokáže zařídit, že některé potraviny vydrží déle. Měli byste ale mít přehled o tom, co do něj patří, a co nikoliv. Důležitá je také doba mrazení, pojďme si to ujasnit.
Od té doby, co jste objevili kouzlo mrazáku, do něj dáváte úplně všechno v domnění, že veškeré potraviny vydrží déle a vy si je tak budete moci dopřát po celý rok? Někdy tomu tak je, ale v některých případech může dojít ke znehodnocení, zničení či změně chuti, textury, vůně nebo barvy. Je dobré vědět, co mražení snese, abyste neplýtvali a potraviny následně nemuseli vyhazovat.
Začneme kategorií potravin, které bychom do mrazáku neměli dávat vůbec. Jsou zkrátka potraviny, které chutnají lépe čerstvé, a proto je lepší s tím i počítat. Nekupovat je tzv. „do zásoby“ a raději vždy brát v menším množství, aby měly stále skvělou chuť.
Jedná se o vejce, ať už syrová, či uvařená, protože v mrazničce může dojít jak k popraskání skořápky, tak ke změně textury již uvařených vajec. Věřte nám, že by vám rozmražená vejce nechutnala.
Nemrazte ani mléčné výrobky. Mléko a jogurty oddělí tekutinu od zbytku a sýry zase nebudou chuťově dobré. Jedinou výjimkou mohou být tvrdé sýry, například parmezán.
Již otevřenu kávu nikdy nedávejte do mrazáku, pokud o ni nechcete přijít. Ztratí chuť a vy tak můžete zapomenout na vábivou kávovou vůni, která se line z každé kavárny, když kolem ní projdete. Se zmrazenou kávou si na kavárnu hrát nebudete.
Jakékoliv omáčky, které obsahují zahušťovadla, držte dál od mrazáku. Patří mezi ně hořčice, majonéza nebo různé salátové dresingy či omáčky k masu. Právě obsažená zahušťovadla nesnesou velmi nízké teploty, a pokud jimi projdou, okamžitě se změní struktura.
Některé ovoce a zeleninu není dobré svěřovat nízkým teplotám. Záleží ale, jaké s ním máte dále úmysly. Pokud si myslíte, že rozmražený banán bude mít stejnou texturu jako ten čerstvý, jste na omylu. Zbyde z něj kaše bez chuti. Stejně tak to je i s příliš vodnatými kusy, příkladem může být okurka nebo jablka.
To, co většina z nás do mrazáku dává, je maso. Pamatujte ale, že byste ho tam neměli nechávat příliš dlouho, ideální doba je 1–2 měsíce, delší doba může zapříčinit změnu výživových hodnot, ale například i barvy.
Takové ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny, můžete nechat v mrazu klidně i rok, pamatujte ale, že čím dříve ho sníte, tím lépe, časem totiž začíná v nízkých teplotách ztrácet cenné vitamíny.
Existují dvě skupiny lidí, první pečivo mrazí s oblibou, druhá to nesnáší. Někteří totiž tvrdí, že rozmrazené pečivo chutná jinak, ne tak dobře. Samozřejmě opět záleží na tom, jak dlouho ho v mrazáku máte. Doporučuje se doba maximálně dva měsíce.
Velice oblíbené je mrazení vývaru, který lze vytahovat dle potřeby a využívat. Mražený vám totiž vydrží opravdu o mnoho déle než čerstvý. Dobrou vychytávkou je vývar nalít do nádob na led a vytvořit takové vývarové kostky, které budete využívat dle potřeby. Stejně tak lze zamrazit džus nebo bylinky.
Abyste zachovali maximální kvalitu a čerstvost, vyplatí se následovat následující pravidla:
Zdroj: Kupi, FoodSafety