Barva žloutku často svádí k mylným představám o kvalitě vajec. Sytě oranžové žloutky často považujeme za znak domácí kvality, ale pravda je o něco složitější. Co skutečně určuje barvu žloutku a znamenají barevnější vejce opravdu vyšší kvalitu?
Lidi mají zažité, že sytě oranžové žloutky jsou znakem kvalitních domácích vajíček. Realita je ale jinde. Ve skutečnosti je ale barva žloutku ovlivněna především druhem krmiva, které slepice konzumují. „Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, a dodává, že domácí vejce měla tradičně sytější barvu díky pestrému přírodnímu jídelníčku.
Barva žloutku se může měnit od světle žluté po tmavě oranžovou. I když si hodně lidí myslí, že sytější žlutá, tím kvalitní vajíčko, ve skutečnosti to tak není a může za to úplně něco jiného. Lidé dokonce v některých zemích dávají přednost různým odstínům. To vedlo některé výrobce k tomu, že do krmiva přidávají barviva. Méně syté žloutky milují lidé v severských zemích, zatímco obyvatelé na jihu většinou dávají přednost skoro oranžovým odstínům, protože věří, že jsou zdravější.
Spousta velkochovů používá umělá barviva, jako je kantaxanthin, ke zvýšení barevnosti žloutků. Tito výrobci se chtějí zavděčit zákazníkům, kteří často věří, že tmavší žloutky jsou zdravější. Nesmíme zapomenout zmínit, že tyto přísady nejsou zakázané, ale mohou zkreslovat dojem o skutečné kvalitě vajec.
Odborníci upozorňují, že kvalita bílku je mnohem důležitější než barva žloutku. Bílek tvoří většinu váhy vajíček a jeho kvalita ovlivňuje i výživovou hodnotu. Obecně tak platí, že čím je bílek hustší a celistvější, tím lepší je jeho kvalita.
Domácí vajíčka často považujeme za zdravější a kvalitnější, ale jejich výživová hodnota a bezpečnost velmi závisí na podmínkách, v jakých chovatel slepice má. I když můžou chutnat líp, riziko nákazy salmonelou a jinými bakteriemi může být vyšší než u vajíček z obchodu. Aby byla domácí vajíčka bezpečná, je potřeba hlídat zdravotní stav slepic a podmínky, v jakých jsou chovány.
Barva žloutku je mnohdy spíš preferencí vzhledu než ukazatelem kvality. Při výběru vajíček by se tak měli zákazníci zaměřit spíš na opravdu čerstvý a kvalitní bílek než na odstín žloutku. Důležitou roli taky hraje, z jakých podmínek vajíčka pochází..
Zdroje: Kupi.cz, dTest, ScienceDirect