Zmrzlina je pro spoustu lidí neodmyslitelnou součástí léta už od dětství. Zmrzliny a nanuky, které jsme lízali za socialismu, se ale značně liší od těch dnešních. Kdy jednotlivé zmrzliny vlastně vznikly a jaké jsou dnes už retro nanuky, které byly velice oblíbené v době socialismu?
Většina retro zmrzlin se prodává i dnes, často jsou ale kvůli přibývajícím novinkám a zajímavým příchutím přehlíženy. Připomeňte si ty nejznámější nanuky oblíbené v době socialismu a zkuste si vzpomenout, kdy jste nějaký z nich měli naposled. Znáte i jejich příběhy?
Zmrzlina jménem Míša je českého původu, na trh ji uvedla mlékárna Laktos v roce 1962. Tehdy měla zmrzlina na obalu bílého ledního medvěda a byla zabalena do pergamenového papíru. Až na přelomu 60. a 70. let získal Míša podobu, jakou známe dodnes. Dnes už nabízí i ovocné příchutě, prodá se více než 25 milionů kusů zmrzliny ročně a stále patří mezi nejoblíbenější zmrzliny v Česku.
Zmrzlina jménem Táboráček je jahodová dřeň, která byla ve své době nesmírně oblíbená. Byla ideální pro každého, kdo neměl v lásce smetanové zmrzliny a nebo zkrátka dával přednost těm ovocným. Tenkrát byste za ni zaplatili 1,60 Kčs a seženete ji i dnes. Stojí ale 14 Kč a není ani zdaleka tolik populární jako dřív.
Vynikající zmrzlina Eskymo vznikla v roce 1921 v USA, kde ji vymyslel dánský podnikatel Christian Kent Nelson. Zmrzlinu si nechal patentoval pod názvem Eskimo Pie, tedy Eskymácký koláč. V roce 1934 začal Eskymo vyrábět v Československu židovský podnikatel Emil Probst, který s ní měl poměrně velký úspěch.
Probst však bohužel i s celou svou rodinou skončil v koncentračním táboře během druhé světové války a firma byla po válce zkonfiskována tehdejším ministerstvem zemědělství. Eskymo se nakonec podařilo udržet na trhu, mělo pak ale kokosovou příchuť, která mu už zůstala.
Klasikou mezi zmrzlinami byla a stále je Ruská zmrzlina, která má jemně krémovou chuť díky obsahu smetany a másla. Je známá svým kvádrovým tvarem a oplatkami na každé straně zmrzliny. Její původ sahá do 30. let 20. století, kdy se začala vyrábět v Sovětském svazu.
Dříve se ruská zmrzlina dovážela z Ruska, dnes už si ji v České republice vyrábíme sami (a dokonce ji i vyvážíme). Její složení je přísně hlídáno. Musí obsahovat minimálně 8 % mléčného tuku, rostlinný v ní nesmí být obsažen vůbec. V současné době už většina těchto zmrzlin nese z pochopitelných důvodů jiný název.
Zmrzlina Polárka, která v sobě skrývá sametově jemný smetanový krém, vznikla v roce 1949 a firma Alimpex ji prodává dodnes. Své jméno dostala po medvědici narozené v roce 1943 v pražské zoo, která byla údajně teprve druhým odchovaným mládětem v ČSR. Právě medvědice se dostala i do loga značky. Polárka byla natolik oblíbenou zmrzlinou, že název „polárka“ zlidověl a stal se synonymem pro téměř všechny smetanové zmrzliny.
Zdroj: Kupi