Zapomeňte na fádní fastfoodové klasiky. Zelený burger je kulinářský skvost, který spojuje tradiční chutě s moderní estetikou a který si snadno připravíte i doma. Tento pokrm není jen pastvou pro oči, ale i skutečným gurmánským zážitkem. Vyzkoušejte náš netradiční recept, který rozzáří váš jídelníček.
Příběh zeleného zázraku
Náš zelený burger není pouhým jídlem – je to umělecké dílo na talíři! Nevěříte? Tak si ho s námi připravte. Tento recept spojuje to nejlepší z přírody s inovativními kulinářskými postupy, ale zvládne ho s trochou trpělivosti a snahy i úplný začátečník v kuchyni.
Spirulina tomuto hambáči propůjčuje nejen jedinečnou barvu, ale i pořádnou dávku živin. Špenát těstu dodá svěžest a jemnost.
Jak si připravit zelený burger
Tento burger si zamilují nejen masožravci, ale i ti, kteří hledají nové způsoby, jak oživit svůj jídelníček.
- 10–12 porcí
- 2 hodiny na přípravu
Ingredience
Zelené housky
- 420 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 ml vody
- 100 ml mléka
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 6 g spiruliny
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- rozšlehané vejce na potření
- černý sezam na posypání
Maso
- 1 kg mletého hovězího
- 2 lžíce nasekaného libečku
- sůl a pepř dle chuti
- spirulina dle potřeby
Hodit se budou také plátky slaniny, klíčky nebo jedlé květy pro ozdobení při servírování.
Maria Shipakina / Shutterstock.com
Postup
Housky
- Smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a spirulinu.
- Rozmixujte špenát s mlékem a vodou. Přidejte máslo a vejce, krátce promixujte.
- Postupně přidávejte zelenou směs do suchých ingrediencí.
- Nechte těsto hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto prohněťte, vytvarujte kuličky a nechte je 30–45 minut odpočinout.
- Potřete vejcem, posypte sezamem a pečte při 170 °C asi 18 minut.
Maso
- Smíchejte mleté maso s libečkem, solí a pepřem. Spiruliny přidejte tolik podle toho, jak moc zelené chcete mít maso. Vytvarujte burgery.
- Maso grilujte tak dlouho, aby střed zůstal růžový.
Housky rozřízněte, položte na ně plátek osmažené slaniny, maso a pro ještě výraznější barevný efekt můžete burgery doplnit listy zeleného baby špenátu, přidat čerstvě nastrouhané fialové zelí a jedlé květy s klíčky řeřichy či jiných bylinek.
Anna Shepulova / Shutterstock.com
Tipy z redakce
- Spirulinu seženete ve specializovaných prodejnách zdravé výživy nebo v e-shopech. Skvěle se hodí nejen do pečiva, ale i do smoothies a jiných pokrmů.
- Nebojte se experimentovat s různými druhy sýrů, omáček a dalších doplňků – zelený burger si rozumí s mnoha chuťovými kombinacemi a použít můžete místo masa také plátky avokáda nebo uzeného lososa.
Zdroj: Kupi