Jablečný koláč je tradiční sladkost, která nikdy neomrzí. Jeho základem je křehké těsto a šťavnatá jablka, která v kombinaci s meruňkovým džemem a nádechem alkoholu dodávají tomuto dezertu nezaměnitelnou chuť. Příprava je zcela jednoduchá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Navíc se při skládání jablíček můžete vyřádit i kreativně, což ocení třeba i vaše děti, které mohou při přípravě asistovat.
I když je tento koláč původem z Francie, stal se oblíbeným po celém světě. Můžete si ho dopřát nejen v luxusních cukrárnách, ale hravě ho zvládnete připravit i doma. Díky dostupným ingrediencím a snadné přípravě se hodí jak ke slavnostním příležitostem, tak k běžným dnům, kdy máte doma dostatek jablek a honí vás mlsná.
Na pracovní ploše smíchejte mouky a sůl. Do středu této směsi vložte máslo nakrájené na malé kousky, přidejte žloutek a propracujte prsty nebo vidličkou do konzistence drobenky.
Postupně přidávejte vodu a spojte směs do kompaktního těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
Předehřejte troubu na 200 °C. Koláčovou formu vymažte máslem.
Jablka nakrájejte na tenké, úhledné plátky. Ty, co se vám nepovedou, rozkrájejte na malé kousíčky a budeme je později potřebovat také.
Nyní rozválejte těsto mezi pečicím papírem, nebude se tak lepit a krásně se vyválí na stejnoměrnou placku (tento trik máme od cukrářů a skutečně funguje).
Vyložte formu těstem, propíchejte vidličkou a pokryjte kousíčky nakrájených „nepovedených jablek“. Úhledné plátky jablka esteticky uspořádejte na povrch třeba do vějířku. Nebo si zde můžete vyhrát a poskládat hned několik malých růžiček, fantazii se meze nekladou.
Posypte cukrem a přidejte plátky másla. Pečte 45 minut.
Na posledních 5 minut přepněte na gril, aby jablíčka získala krásně křupavé okraje.
Rozpusťte džem s alkoholem na mírném ohni a potřete směsí hotový koláč. Nechte vychladnout a posypte cukrem před podáváním.