Zbyla vám doma uvařená rýže a nevíte, co s ní? Udělejte z ní křupavé rýžové placičky, které jsou nejen chutné, ale i jednoduché na přípravu! Dejte rýži, co vám zbyla od oběda další šanci a překvapte své blízké netradičním pokrmem.
Smažené rýžové placky – recept
- Porce: 6
- Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 300 g uvařené rýže
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 jarní cibulka
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- olej na smažení
Květákové placky
Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.
Květákové placky
Cuketové placky plněné sýrem
Cuketové placky jsou levnou a rychlou dobrotou z této oblíbené letní zeleniny. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit cukeťáky s balkánským sýrem. Jejich příprava je velmi snadná a garantujeme vám, že vám budou při smažení mizet pod rukama.
Cuketové placky plněné sýrem
Rýžový nákyp s meruňkami
Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Rýžový nákyp s meruňkami
Postup:
- V míse smíchejte vychladlou uvařenou rýži s vejci a hladkou moukou. Důkladně promíchejte, aby vznikla kompaktní směs.
- Přidejte jemně nasekanou jarní cibulku včetně zelené části. Směs osolte a opepřete dle chuti.
- Na pánvi rozehřejte olej. Z připravené směsi tvarujte malé placičky a pokládejte je na rozpálený olej. Smažte z obou stran dozlatova, dokud nejsou placičky krásně křupavé.
- Hotové placičky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Podávejte je teplé, jako přílohu nebo samostatný snack.
Tipy šéfkuchaře
- Placičky můžete ozvláštnit různými bylinkami a kořením, jako je čerstvá petržel, kari nebo chilli, aby získaly originální chuť.
- Pro extra chuť přidejte do směsi nastrouhaný sýr nebo nakrájenou šunku.
- Placičky se skvěle hodí k zeleninovým salátům nebo mohou nahradit bramborové hranolky jako zdravější příloha.
- Při podávání jako finger food doplňte placičky dipem, například jogurtovým dresinkem nebo salsou.
Zdroj: Kupi