Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Víte, co znamenají značky na kosmetice? Otevřený kelímek, „éčko“ i přesýpací hodiny vysvětleny

Drazen Zigic / Shutterstock.com

Při nákupu kosmetiky se vyplatí vědět, co znamenají jednotlivé symboly na obalu. Bez ohledu na to, zda se jedná o krém na ruce, oční stíny nebo sprchový gel, etiketa obsahuje i další důležité informace a zkratky, které nemusí být každému jasné, a přesto by je měl spotřebitel znát.

Přečtěte si také

Dyson vstupuje do světa kosmetiky s revoluční řadou na vlasy. Vyvinul ji se světoznámým kadeřníkem

Povinné značení na obalech kosmetiky

O tom, jaké zkratky a symboly by se měly na obalech kosmetických produktů vyskytovat, informuje nařízení (ES) č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích, které by si měl prostudovat každý výrobce kosmetiky. Kromě povinností výrobce, dovozce či distributora je zde totiž uvedeno, jak by měly být výrobky značeny.

CalypsoArt / Shutterstock.com
  • Jméno nebo zapsaný název a adresa odpovědné osoby – každý kosmetický přípravek musí obsahovat údaje o výrobci nebo dovozci kosmetiky, včetně jeho bezpečnosti. V případě, že se kosmetika vyrábí mimo EU, je český distributor povinen uvést název země, ze které výrobek pochází.
  • Datum minimální trvanlivost kosmetiky – je uveden v pořadí den, měsíc, rok nebo měsíc a rok. Po tuto dobu výrobce garantuje bezpečnost a stabilitu kosmetiky. Tato informace je povinná, pokud je minimální trvanlivost kratší než 30 měsíců. V případě, že výrobce uzná za vhodné, že kosmetiku lze používat i po 30 měsících od data výroby, nemusí datum trvanlivosti uvádět. V této situaci platí symbol PAO, který značí otevřenou nádobu.
  • Symbol PAO – symbol otevřené dózy znamená dobu, po kterou lze kosmetiku bezpečně používat od prvního otevření balení. Tato doba je nejčastěji určena počtem měsíců, nejčastěji je to 6M, 12M, atd.
  • Množství kosmetiky – udává se v mililitrech nebo gramech a je povinné jej uvádět pro veškerou kosmetiku o hmotnosti nad 5 ml nebo 5 g.
  • Číslo šarže – pomáhá výrobci při vyřizování reklamací a usnadňuje identifikaci produktu. Jedná se o vyražené číslo, data nebo čárový kód.
  • Přesýpací hodiny – symbol nahrazuje nápis „Spotřebujte do konce“. Vedle přesýpacích hodin najdete datum, dokdy je produkt připraven k použití. Najdete ho na kosmetice, jejíž doba použitelnosti je kratší než 30 měsíců.
  • Složení kosmetiky neboli INCI – jedná se o seznam kosmetických ingrediencí, který je uveden v pořadí od těch, kterých je nejvíce. V souladu s pokyny INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) jsou názvy složek uvedeny v angličtině nebo latině.

TIP! Věděli jste, že složení kosmetiky můžete analyzovat i pomocí aplikace na mobilu? Vyzkoušet můžete SAFELY: INCI nebo INCI Beauty: Namíříte fotoaparátem na etiketu kosmetického přípravku a vyjede vám seznam nalezených nebezpečných složek s kontraindikacemi.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Volitelné symboly na kosmetických obalech

  • UVA symbol – používá se na obalech kosmetiky na ochranu proti slunci. Veškerá kosmetika na opalování by měla splňovat doporučení ochrany proti UVA, podle kterých musí být ochranný faktor UVA alespoň 1/3 hodnoty SPF, tedy ochranného faktoru UVB.
  • Značka „Netestováno na zvířatech“ – současné předpisy zakazují testování kosmetiky a jejich přísad na zvířatech. Je třeba však zmínit, že látky, které nebyly nikdy předtím testovány na zvířatech, prakticky neexistují. Někdy se na jeho místě objevují písmena BWC – „Beauty Without Cruelty“.
  • Znak „e“ – ačkoliv se jedná o volitelný symbol, najdete ho na veškerém baleném zboží, nejen na kosmetice. Znamená záruku firmy balící zboží, že při plnění obalu byl použit systém vnitřní kontroly množství produktu v obalu.
  • Značka „Zelený bod“ – často zaměňován s možností recyklace, přitom se jedná o výrobce, který podepsal smlouvu s organizací pro recyklaci odpadů z obalu.
  • Označení materiálu – informuje o materiálu, ze kterého je obal vyroben. Obaly mohou být vyrobeny z hliníku, polyethylentereftalátu nebo polyethylenu.

Přírodní kosmetika má také svá označení, díky nimž je známo, že produkty splňují kritéria pro složení a výrobu přírodní a bio kosmetiky. Její suroviny a plodiny pochází z velké částí z ekologického zemědělství, bez chemického hnojení a postřiků.

Jsou udělované podle:

  • Evropské komise
  • německé organizace BDIH
  • organizace International Natural & Organic Cosmetics Association
  • francouzské organizace ECOCERT
  • britské organizace The Soil Association.

Jak výrobci kosmetiky, tak samotné kosmetické přípravky podléhají Státní hygienické inspekci a Státní obchodní inspekci. Obě instituce kontrolují podmínky výroby a bezpečnost produktu.

AnnaStills / Shutterstock.com

Jaké další symboly můžete najít?

  • Symbol „Člověk a popelnice“ – vybízí lidi, aby obaly po použití vyhodili do koše.
  • Symbol Zeměkoule v kruhu se slovy OZONE Safe – znamená, že výrobek neobsahuje freon a jeho deriváty, které ničí ozónovou vrstvu.
  • Biologicky rozložitelné obaly – značka na obalu znamená, že se při kompostování rozkládá a neuvolňuje škodlivé látky.
  • Symbol veganské společnosti – označuje, že produkty jím označené prošly podrobnou certifikací nejstarší veganské asociace na světě – Vegan Society a potvrzuje, že kosmetika nepoužívá žádné živočišné látky ani látky testované na zvířatech.

Doufáme, že od této chvíle nebudete mít problém rozluštit většinu symbolů a označení na kosmetických obalech. V případě pochybností se k tomuto článku můžete kdykoliv vrátit.

Zdroje: Kupi, Krajská hygienická stanice kraje Vysočina, Kosmopedia, Dzidziusiowo