Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na nadýchaný cuketový perník s čokoládou: Vláčný, rychlý a extra jednoduchý

Kupi

Urodilo se vám velké množství cukety anebo jste nestihli některé kusy včas sklidit? Máme dobrou zprávu! V tomto receptu je zpracujete a ještě si na nich pochutná celá rodina. V upečeném moučníku totiž tuto sezónní zeleninu nepozná ani ten, kdo ji nemůže ani cítit.

Přečtěte si také

Jak dlouho vydrží jídlo v ledničce a mrazáku při výpadku elektřiny?

Zelenina v dezertu? Nečekaně skvělá!

Jak už jsme zmínili, cuketu v perníku nepoznají její odpůrci a ani děti, které většinou zeleninu příliš nemilují. Navíc dodá perníku vláhu a nebude díky ní tak suchý. Pokud do něj použijete už větší přezrálejší kus, doporučujeme střed se semínky vydlabat lžící. I když jsou semínka jinak skvělá, v moučníku je křoupat nechcete.

Právě na tuto buchtu můžete spotřebovat příliš velké kusy, které už nemají tolik chuti jako méně zralé kousky. Malé cukety zralé „tak akorát“ vyniknou lépe v jiných receptech, jako je například pizza nebo smažená cuketa.

Cuketu do perníku nastrouhejte nahrubo. Pokud si však jako my rádi usnadníte práci, větší kusy můžete dát i do elektrického sekáčku potravin. Budete mít raz dva hotovo.

Cuketové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.

Cuketové hranolky
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

Vylepšení, která dodají šmrnc

I když je perník sám o sobě skvělý, prozradíme vám ještě pár vylepšení. Milovníci čokolády jistě ocení lahodnou čokoládovou polevu, kterou připravíte jen ze dvou surovin – másla a hořké čokolády (ideálně alespoň 70%). Polevu můžete také koupit už hotovou v obchodě. A využijete ji i v případě, že vám povrch lehce popraskal a vy chcete zakrýt menší nedostatky, které nelahodí vašemu oku. Nakonec můžete dezert ještě posypat strouhaným kokosem, který mu dodá lehký exotický závan.

Pokud máte menší plech a perník vám vyšel spíše do výšky než do šířky, případně vám i s cuketou přijde stále sušší, můžete perník podélně rozříznout a potřít ovocným džemem nebo marmeládou. Garantujeme, že sklidíte nadšené ohlasy!

Kupi

Cuketový perník s čokoládovou polevou – recept

Přípravu perníku zvládnete s přehledem za necelou hodinku. Suroviny vám budou stačit na 1 plech.

Ingredience

Těsto

  • Cuketa 350 g
  • Hladká mouka 350 g
  • Krupicový cukr 250 g
  • Olej 200 ml
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 3 ks
  • Kakao 2 lžíce
  • Kypřicí prášek do perníku 1 balení
  • Sůl 1 špetka

Poleva

  • Hořká čokoláda 100 g
  • Máslo 30 g
Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník
Cuketové sladké řezy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Cuketové sladké řezy

Nevíte, kam s cuketou? Upečte si sladké řezy s kokosem. Stačí vám jen nastrouhat cuketu, přidat běžné suroviny, které máte doma, a trochu kokosu. Připravíte si tak skvělý moučník nejen k odpolední kávě, u kterého navíc nikdo nepozná, že se v něm ukrývá tato oblíbená letní zelenina.

Cuketové sladké řezy

Postup

Těsto

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Pak vmíchejte nastrouhanou cuketu, prosátou mouku s kakaem, kypřicí prášek do perníku, sůl a mléko.
  3. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut nebo déle, pokud se těsto stále lepí na špejli.

Poleva

  1. Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni a důkladně promíchejte metličkou.
  2. Ještě teplou polevou perník potřete.

Tipy nakonec

  • Jako při každém pečení vám bude neomylným pomocníkem špejle – dokud vám po propíchnutí těsto na ní bude zůstávat, buchtu z trouby nevytahujte.
  • Hledáte zdravější verzi? Místo klasického cukru použijte třtinový, med nebo čekankové sladidlo. Bílou mouku nahraďte tou celozrnnou nebo špaldovou. Místo mléka můžete použít jakýkoli rostlinný nápoj.
  • Při pečení se samozřejmě hodí i kuchyňský robot, který zpracuje těsto za vás.

Zdroj: Kupi