V jihoamerickém Peru roste ovoce, které si získává srdce gurmánů i výživových specialistů po celém světě. Lucuma, známá svými zlatavými plody s neodolatelnou karamelovou chutí, se stává stále populárnější. Proč byste ji měli poznat?
Lucuma rostoucí na stromech Pouteria lucuma je ovoce pocházející z Andských hor v Jižní Americe, konkrétně z Peru, Ekvádoru a Chile. V minulosti byla uctívána jako „zlato Inků“ či „peruánské zlato“. Plod lucumy je kulatý, má tvrdou slupku a jasně žlutou, moučnou dužinu, která svou texturou připomíná avokádo nebo pečené batáty.
Jedním z hlavních důvodů, proč si lucuma získává takovou oblibu, je její unikátní chuť. Přirovnává se ke karamelu, dýni či javorovému sirupu. Díky své přirozené sladkosti je lucuma vhodná jako zdravější alternativa k běžným sladidlům. V práškové formě se přidává do smoothie, jogurtů, dezertů nebo pečiva.
Ačkoli v Jižní Americe je ovoce velmi oblíbené, v jiných částech světa ho najdete právě především v jeho práškové formě.
Lucuma se kromě skvělé chuti pyšní i velkým množstvím zdraví prospěšných látek. Má vysoký obsah antioxidantů, jež buňky v těle chrání před volnými radikály, které mohou způsobovat vážná onemocnění. Dále je lucuma ceněna pro vysoký obsah vlákniny, čímž pomáhá správné funkci trávicího systému.
Významná je také při diabetu druhého typu, jelikož má nižší glykemický index, což znamená, že je lepší pro udržení stálé hladiny cukru v krvi.
Oproti jiným sladidlům má lucuma nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny, proto je výživnější než jiné alternativy. Dále je skvělým zdrojem draslíku, riboflavinu (vitaminu B2) a niacinu (vitaminu B3).
Na jednu porci, tedy asi 40 gramů, prášek z lucumy obsahuje:
Prášek z lucumy najdete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Podívat se můžete na stránky Dr.Max, GymBeam, Notino, Inca-Shop, Natural Protein nebo Herbal-Store. Za 100gramové balení zaplatíte od 85 do 200 Kč.
Existuje několik způsobů, jak ji můžete zařadit do svého jídelníčku:
Ne každý recept umožňuje nahradit hnědý cukr práškem z lucumy. Pokud s lucumou chcete zkoušet nové recepty, měli byste se řídit obecným pravidlem a používat dvakrát více prášku z lucumy než hnědého cukru v původním receptu, tedy dva šálky prášku lucuma na každý šálek hnědého cukru uvedený v původním receptu.
Zdroj: WebMD, Kupi, Healthline