Hledáte-li recept na snadný a zároveň působivý pokrm, kde zužitkujete rajčata ze zahrádky, pak je quiche s pečenými rajčaty, bazalkou a parmazánem tou pravou volbou. Tato lahodná kombinace sladkých rajčat, aromatické bazalky a slaného parmazánu si vás získá svou jednoduchostí a skvělou chutí. Ať už hledáte tip na rodinný oběd nebo večeři s přáteli, tento quiche vás zaručeně nezklame.
Právě teď vrcholí sezóna a zahrádky se prohýbají pod tíhou zralých, šťavnatých rajčat. Pokud už nevíte, co s nimi, máme pro vás tip na lahodný a snadný recept – quiche s rajčaty! Tato francouzská klasika je skvělou volbou pro lehký oběd, večeři nebo svačinu. Díky pestré škále ingrediencí si na své přijde každý a svěžest rajčat zaručí dokonalý letní zážitek. Nechte se inspirovat naším receptem a užijte si lahodný kousek Francie z pohodlí domova!
Co je to quiche?
Jedná se o slaný koláč francouzského původu. Skládá se z křehkého těsta, které se peče v kulaté formě a plní se směsí vajec, smetany a dalších ingrediencí, jako jsou sýry, maso, zelenina nebo mořské plody.
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Pórkový koláč
Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.
Pórkový koláč
Quiche s pečenými rajčaty, bazalkou a parmazánem
- Příprava: 40 minut
- Pečení: 40 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 300 g cherry rajčátek
- olivový olej
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 2 vejce
- 300 ml smetany ke šlehání
- hrst lístků bazalky, plus pár celých lístků na ozdobu
- fazole k vytvarování těsta
Na těsto:
- 280 g hladké mouky, plus trochu na podsypání
- 140 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
Postup
- Do mísy nasypte mouku a přidejte máslo. Prsty promačkejte, dokud se suroviny nespojí a nevznikne drobenka. Přidejte 2–4 lžíce vody nebo tolik, aby se těsto spojilo. Vytvarujte kouli. Tip: Pokud těsto nepoužijete hned, vydrží v lednici klidně i 2 dny, případně lze také zmrazit až na 1 měsíc.
- Těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh o cca 5 cm větší, než je průměr formy na quiche (25 cm).
- Těsto nadzvedněte a opatrně rozprostřete do formy tak, aby okraje těsta přesahovaly.
- Pomocí malého kousku těsta zatlačte těsto do rohů formy.
- Dejte na 20 minut vychladit do lednice nebo mrazáku.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C).
- V menším pekáčku pokapejte rajčata olivovým olejem a osolte a opepřete. Vložte rajčata do spodní části trouby.
- Dno korpusu na quiche propíchejte vidličkou, vyložte ho pečicím papírem nebo alobalem a zasypte fazolemi, aby si těsto zachovalo svůj tvar.
- Pečte 20 minut, poté papír s fazolemi odstraňte a pečte dalších 5–10 minut dozlatova.
- Po upečení korpusu vyjměte z trouby i rajčata.
- Během pečení korpusu vyšlehejte v míse vejce.
- Postupně zašlehávejte smetanu, vmíchejte bazalku a dochuťte solí a pepřem.
- Na dno upečeného korpusu nasypte polovinu sýra, rozložte na něj rajčata, zalijte smetanovou směsí a posypte zbytkem sýra.
- Pečte 20–25 minut dozlatova a ztuhnutí náplně. Nechte vychladnout ve formě, ořízněte okraje těsta a vyklopte.
- Před podáváním ozdobte lístky bazalky a nakrájejte na plátky.
Zdroj: Kupi