Vaše zahrada je plná šťavnatých cuket a vy přemýšlíte, jak je co nejlépe zužitkovat, protože máte pocit, že jste snad už všechny recepty s cuketou vyzkoušeli? Máme pro vás dokonalé řešení – recept na pikantní nakládané cukety s orientální příchutí! Budete se olizovat až za ušima!
Když nevíte, co s cuketou
Mladé cuketky nakrájené na tenké plátky se promění v lahodnou pochoutku, která okouzlí vaše chuťové buňky. Jejich pikantní a kyselá chuť skvěle doplní hamburgery, hot dogy nebo jakékoliv jiné jídlo, kterému chcete dodat šmrnc.
Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Nechte se unést exotickými vůněmi koření, jako je hořčičné semínko, koriandr, římský kmín a samozřejmě pálivá chilli paprička. Jemná kurkuma dodá naloženým cuketám nejen nezaměnitelnou chuť, ale i krásnou barvu.
Smažený cuketový květ v těstíčku
Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.
Smažený cuketový květ v těstíčku
Plněné cukety s rajčaty
Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.
Plněné cukety s rajčaty
Nakládané pikantní cukety – recept
Ingredience:
- 1 menší cuketa
- 1 ks cibule
- 2 lžíce soli
Na nálev si připravte:
- 400 ml vinného octa
- 120 g cukru krystal
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička semínka koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky chilli papričky (najemno nasekaná)
- 1/2 lžičky kurkumy
Postup přípravy:
- Nakrájejte cukety i s oloupanou cibulí na mandolíně na tenké plátky. Ty pak ponořte do mísy se studenou vodou a osolte. Nechte je odpočívat zhruba půl hodiny – cukety tak pustí přebytečnou vodu.
- Mezitím si připravte nálev. Všechny ingredience, které jsme vám sepsali do ingrediencí nálevu, dejte do hrnce a pomalu je zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a chutě krásně nespojí. Nálev ochutnejte a případně přidejte ingredience podle chuti.
- Cukety sceďte a pečlivě je vymačkejte, aby v nich nezůstala voda. Poté je zalijte ještě horkým nálevem a naplňte jimi čisté sklenice.
- Sklenice zavíčkujte a naskládejte do pekáče.
- Na dno pekáče nalijte vodu do výšky asi třetiny sklenic.
- Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a sterilujte hodinu.
- Poté nechte sklenice pomalu vychladnout a uložte je do spíže.
Zdroj: Kupi