Vejce se v současné době v obchodech skladují v lednici, protože je ze zákona musí prodejci uchovávat v prostředí s maximální teplotou 18 stupňů Celsia. To se ale má v blízké budoucnosti změnit a vajíčka tak zákazníci budou dost možná nacházet třeba i u pokladny.
Když potřebujeme koupit vajíčka, v obchodě je už téměř automaticky hledáme v chladicích zařízeních nebo alespoň velmi blízko nich. Ministerstvo zemědělství chystá novelu vyhlášky, která povolí skladovat vejce při teplotě do 24 °C.
Díky tomu obchodníci i zemědělci ušetří za energie, sníží se náklady a prodejci navíc budou moci vejce nabízet zákazníkům i v jiných částech prodejny, kde je nepřehlédnou – třeba u pokladny. Už teď se navíc velká balení vajec po 30 ks většinou umisťují mimo chladicí zařízení, i když stále blízko nich.
Zvýšení teplot se nebude týkat jen obchodů, ale i produkčních hal, balíren a skladů. To povede k energetické úspoře, kterou uvítají všichni včetně zákazníků, protože snížení nákladů může vést ke snížení cen.
V minulosti existovaly obavy z bakteriálních infekcí, jako je salmonela, proto se přísně dodržovalo chlazení vajec. Na tu je však mnohem náchylnější maso. Chlazení vajec má přitom i své nevýhody. Kvůli střídání chladu a tepla při přemisťování vajec se častěji vyskytovaly plísně.
Současné opatření dodržovat teplotu od 15 do 18 stupňů Celsia existuje pouze v Česku, v dalších evropských zemích (například v Německu) podobné omezení není a funguje to bez větších potíží. I proto se ministr zemědělství Marek Výborný rozhodl návrh na snížení teploty vajec podpořit.
Příští rok z regálů zmizí vejce z klecového chovu, který má být od roku 2025 zakázán. Důvodem mělo být špatné zacházení se slepicemi ve velkochovech. Prodejci o této změně ví už od roku 2018, a tak už nyní v některých obchodech tato vejce nenajdete. Jedná se například o supermarket Billa nebo online obchod Rohlík.
Zdroj: iDnes, Bezpečnost potravin, Zemědělec