Jakou příchuť zmrzliny máte nejraději? Vanilkovou, jahodovou nebo třeba karamelovou? A co takhle kopeček s příchutí humra, svíčkové na smetaně, pečených fazolí nebo pizzy? Ano, i takové zmrzliny se prodávají a mají své příznivce, kteří jsou ochotni za jedinečným gurmánským zážitkem cestovat po celém světě. Na některé si dokonce můžete skočit u nás v Česku. Pojďte se s námi pro zajímavost podívat, jaké kuriózní zmrzliny existují. Troufli byste si je ochutnat?
Milujete pizzu a dali byste si ji i v letní edici? Až budete příště v Mnichově, zaskočte si do zmrzlinárny s názvem Der Verruckte Eismacher neboli The Crazy Ice Cream Maker. Mezi zdejší nejoblíbenější příchuť „šílených“ zmrzlin patří bezesporu Margarita, které nechybí ani mozzarella a rajčata. A pokud by na vás taková kombinace byla příliš nudná, můžete si z nabídky objednat i položku s názvem MiMiMi, což je zmrzlina s minerální vodou, mátou a mušlemi.
Svými zmrzlinovými experimenty je známá i síť cukráren Van Leeuwen, které můžete navštívit po celých Spojených státech. Oblíbené jsou pro neobvyklá spojení ledové pochoutky a populárních amerických pokrmů či značek potravin. V minulosti například prodávaly zmrzlinu inspirovanou makaróny se sýrem, od loňského roku zase šokují příchutí bylinkového salátového Ranch dresinku.
Původ těchto neobvyklých příchutí asi mnohé nepřekvapí. Ve Francii za jejich přípravou stojí cukrář Philipp Faur, který je na talíři rád spojuje s dalšími vyhlášenými lahůdkami. Na svém kontě již má zmrzlinu připravenou z pravého kaviáru, tučných jater foie gras či z lanýžů, dokonce i sorbet z uzeného lososa.
Ani mořské plody nezůstaly ve světě nejdivnějších zmrzlin nedotčenými ingrediencemi. V gastronomii patří mezi nejluxusnější suroviny a podle kuchařů by byla pravděpodobně škoda o jejich chuť ochudit i milovníky mražené pochoutky.
Například v michelinské restauraci Labyrinth v Singapuru patří krabí zmrzlina dochucená kokosem a chilli k nejoblíbenějším položkám v menu. V americké cukrárně Ben & Bill’s Chocolate Emporium zase patří k vyhledávaným atrakcím humří zmrzlina, která opravdu obsahuje vařené maso humrů čerstvě vylovených z Atlantiku.
Kde jinde čekat zmrzlinu s příchutí snídaňových pečených fazolí v tomatové omáčce než ve Velké Británii? Za její výrobou stojí známá módní návrhářka a designérka Anya Hindmarch, která každé léto v Londýně spouští pod názvem The Ice Cream Project sezónní prodej zajímavých a netradičních zmrzlin inspirovaných jejími oblíbenými chutěmi. V nabídce se tak objevují varianty s octem, olivami, Kikkoman sójovou omáčkou nebo již zmíněnými Heinz fazolemi.
Také u nás najdete hotové kuriózní království. Majitelka Zmrzlinárny Ralsko v Mimoni je proslulá svou vášní k vytváření poctivých a chuťově neobvyklých kombinací, které byste v kornoutku jen těžko čekali.
Za dobu své existence se na obrovské vývěsní tabuli podniku (mezi ovocnými a sladkými příchutěmi) vystřídala také pěkná řádka unikátních názvů. Mezi nimi nechyběla například zmrzlina s příchutí kremžské hořčice, jater na cibulce, salámu, piva a slivovice. Pravidelně se v nabídce objevuje i populární čabajková, chlebová, koprová, svíčková, česneková nebo dokonce asfaltová.
Opomenout na závěr nesmíme ani další český počin, kterým je tvarůžková zmrzlina. Jako ostatní tradiční pochoutky z tohoto smradlavého sýra ji vyrábí továrna v Lošticích nedaleko Olomouce, která provozuje také tvarůžkovou cukrárnu. Kromě krémové tvarůžkové zmrzliny si zde můžete dát také sladko-slané aromatické sýrové zákusky, třeba plněné trubičky, dorty či koláčky.
Zdroj: Kupi