Volba dezertů a sladkých svačinek je pro většinu z nás v období horkých dnů jasná: Zmrzliny, nanuky, mražené krémy, sorbety, ledové tříště a podobně. Pokud ani vy nedokážete v létě odolat dobrotám z mrazáku a chcete vyzkoušet něco nového (a možná i odlehčenějšího), pak musíte ochutnat letošní virální hit. Strouhané mražené ovoce. Hotové je během chvilky a z misek zmizí rychlostí blesku. Jak si snadný dezert připravit a čím ho dochutit?
Mražené strouhané ovoce je odlehčenější alternativou ke zmrzlinám a zábavnější variantou sorbetů nebo ledových tříští. V základu obsahuje čerstvé ovoce, které lze dochutit na mnoho způsobů.
Lahodný trend odstartoval na sociálních sítích food influencer Frankie Gaw vystupující pod přezdívkou @littlefatboyfrankie. Ten v dubnu na svém instagramu zveřejnil video, ve kterém připravuje rychlý a originální dezert. Příspěvek, v němž nastrouhá do misky zmrzlé jahody, zakápne je kondenzovaným mlékem a posype drcenými arašídy a černým sezamem, se rychle stal virálním hitem. A jak se ukázalo, ovocná sladkost je lahůdkou nekonečných možností a kombinací.
Kromě jahod se k přípravě dá použít téměř jakékoliv zmrzlé čerstvé ovoce. Od banánů, melounů, manga, ananasu, hrušek a oloupaných pomerančů až po broskve nebo meruňky. Plody stačí nakrájet na větší kousky, které se budou dobře držet, a strouhat. Menší proto šoupněte do mrazáku klidně celé.
Ovocný základ lze následně dochutit kopečkem zmrzliny, smetany, šlehačky, jogurtu či tvarohu (včetně rostlinných nebo proteinových variant) a dále dozdobit a dosladit toppingem, javorovým sirupem, medem, čokoládovými pecičkami, drcenými ořechy, kokosem nebo čerstvým ovocem.
Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.
Tipy pro přípravu: Aby vám ovoce vydrželo co nejdéle pěkně studené, můžete dát namrazit i samotnou misku. Pro snadnější manipulaci se zmrzlým ovocem je zase nejlepší sáhnout po ručním jemném struhadle (tzv. Microplane), například hvězdičkovém. Výsledek bude krásně nadýchaný.
Za ochutnání rozhodně stojí také různé kombinace ovoce samotného. Při servírování si tak můžete vyhrát nejen s chutěmi, ale také barvami. Vaše „nudné“ ovocné saláty tak získají zcela nový rozměr.
Zdroje: Kupi