Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi, pozor na to, co si povezete z dovolené, varují celníci

AYDO8 / Shutterstock.com

Přivézt si suvenýr z dovolené se může pořádně prodražit. To platí zejména tehdy, pokud si nasbíráte mušle, kamínky nebo dokonce korály. V některých zemích je totiž vývoz podobných suvenýrů přísně zakázán.

Přečtěte si také

Vůně luxusního bydlení: Svíčky zavřete do šuplíku, voňavé a zdravé ovzduší doma vytvoříte jinak

Je zcela běžné, že si lidé chtějí ze své letní dovolené dovézt nějaký pěkný suvenýr, který jim bude připomínat krásné zážitky z cest. Jenže některé suvenýry si přivézt nelze, a to ani v případě, že si je nasbíráte sami. 

Nejčastěji si lidé vozí přírodní suvenýry z Egypta a Turecka

Lidé si nevědomky přiváží mušle, písek, kamínky a nebo chráněné korály nejčastěji z Egypta, odkud je vývoz zakázán. Podobně je to také v Turecku, odkud si nelze dovézt mušle, písek, ohrožené rostliny, kůži a kožešiny ani starožitnosti. Pokud si například koupíte v Turecku nově vyrobený koberec, musíte si ponechat doklad, kterým na letišti prokážete, že se jedná o nový výrobek.

YRABOTA / Shutterstock.com

Za vývoz hrozí pokuta i vězení

Nicnetušící cestovatele pak na letišti čeká velmi nepříjemné překvapení v podobě zabavení těchto věcí spolu s pokutou, která se může vyšplhat až na 1,5 milionu korun s tím, že některé případy mohou být natolik závažné, že se může dokonce jednat o trestný čin. Celní správa případy předává České inspekci životního prostředí, která vše důkladně prozkoumá.

Například na letišti Leoše Janáčka v Ostravě bylo v roce 2018 zabaveno jednomu turistovi 42 kusů mořských korálů, v dalším zavazadle našli 32 kusů neživých korálů a u dalšího turisty zabavili 27 kusů mořských mušlí.

Pozor si dejte i na dovoz

Myslete na to, že kromě vývozu je v určitých případech zakázán i dovoz. Například do Egypta si nesmíte přivézt alkohol (v této zemi je jeho konzumace zakázaná), přísně kontrolovány jsou i léky ve větším množství. Nesmíte si přivézt ani dron, který je v zemi považován za vojenské vybavení.

V Turecku je pak omezen i dovoz potravin – můžete si přivézt maximálně 1 kg kávy či čaje, 1 kg čokolády či cukrovinek, 1 litr alkoholického nápoje s obsahem alkoholu více než 22 % a maximálně 5 balení parfému po maximálně 120 ml.

Zdroje: Celní správa ČR, Ministerstvo zahraničních věcí ČR