Už jste slyšeli o praliné? Pasta z jemně namletých karamelizovaných oříšků nesmí chybět v kuchyni milovníků zákusků a dezertů. Právě do nich se praliné nejčastěji přidává a díky němu své zákusky pozvednete na vyšší level. Na jeho výrobu vám stačí jen 2 ingredience. Pojďte si praliné udělat s námi!
Praliné je pasta ze karamelizovaných, jemně mletých oříšků. Nejčastěji se na její přípravu používají lískové oříšky nebo mandle, ale oba druhy oříšků můžete smíchat i dohromady. Na praliné lze dále použít i pistácie nebo vlašské ořechy. Záleží jen na vaší chuti.
Praliné svým způsobem připomíná oříškové máslo, takže si ho klidně namažte i na chleba. Pastu z jemně namletých oříšků ale využijete hlavně do dezertů a nejrůznějších cukrářských krémů. Můžete ho přidat třeba do ganache, do krémů z mascarpone nebo ho přidejte i do směsi, ze které budete dělat polevu na zákusky.
Náš tajný tip je smíchat praliné s karamelem. Této kombinaci neodolá žádný mlsný jazýček a dost možná vám oříškový krém na pečení zákusků ani nezbyde, tak jako nám.
Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.
Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.
Na přípravu praliné potřebujete mít jakékoliv oříšky bez slupky. Takže pokud nemáte po ruce oloupané oříšky, tento tip je přesně pro vás. Oříšky nejdřív dejte na cca 10 minut do trouby, rozehřáté na 170 °C. Díky teplu se lépe oddělí slupka od oříšků. Po vytažení z trouby je ještě teplé promněte v ruce, čímž oříšky rychle zbavíte slupek.
Zdroj: Kupi, Víkendové pečení