Po celém světě jsou známé a populární pod názvem Coffee Jelly. Pochází z Japonska a v létě jsou ideálním spojením kávového nakopnutí, osvěžení a mlsání. Jejich příprava je velmi snadná a vychutnávat si je můžete zalité mlékem přímo z misky. Jak si kávové želé kostky připravit, čím je dochutit a jak je jíst?
Kávové želé si oblíbíte pro mnoho důvodů. Tím prvním je snadnost přípravy. Hotové je do 15 minut a potřebovat budete pouze 3 obyčejné suroviny: Uvařenou kávu, želatinu a cukr.
Výhodou rovněž je, že se dá vyrobit ve větším množství do zásoby. Kdykoliv pak dostanete ráno a v průběhu dne chuť na něco studeného nebo budete potřebovat doplnit energii, stačí jen sáhnout do lednice.
Vyhrát si rovněž můžete se samotným servírováním. Obvykle se káva s želatinou vylívá na menší plech nebo do krabičky a po ztuhnutí krájí na kostky. Klidně si ale práci usnadněte s tvořítkem na led a rovnou sáhněte po formách s hravými nebo vtipnými tvary. Fantazii se meze nekladou.
Pokud spíš uvažujete prakticky, zapomeňte na kostky, srdíčka nebo různá zvířátka a kávovou směs jednoduše nalijte přímo do misek či skleniček. Po ztuhnutí přidejte do nádoby zbytek surovin a vše společně vyjídejte lžičkou.
Budete potřebovat:
Tip! Pro zajímavější chuť přidejte také pár kapek ochuceného sirupu do kávy, vanilkový extrakt nebo jiné oblíbené dochucovadlo.
Postup:
Pokud po ruce nemáte želatinu v podobě plátků, můžete využít i práškovou. V takovém případě dávkujte cca 4 gramy želatiny na 300 ml uvařené kávy a 1 lžíci cukru (množství přidejte nebo odeberte dle preference).
Želatinu rozmíchejte v cca 30 ml horké vody, přelijte do rendlíku a přidejte oslazenou kávu. Počkejte na bod varu a ihned odstavte. Nechte směs trochu vychladnout a poté nalijte do formičky nebo menší hranaté misky. Dejte do lednice a počkejte několik hodin, dokud vše úplně neztuhne.
Zdroj: Japanese Coffee Co., Kupi