Máte chuť na gnocchi? Nemusíte pro ně hned běžet do obchodu, snadno si je uděláte z bramborového těsta i doma. Stačí vám k tomu jen pár surovin. Vyzkoušejte je v kombinaci s květákem. Stačí vše smíchat dohromady, dát do pekáčku a nechat zapéct s parmazánem. Získáte luxusní oběd, po kterém se jen zapráší.
Bramborové těsto je častým strašákem většiny kuchařek. Není na něm ale nic složitého. Musíte si ním pracovat rychle, aby vám nezřídlo. I to jde ale snadno vyřešit. Takže se bramborového těsta nebojte a pojďte si udělat domácí gnocchi.
Na bramborové těsto jsou nejlepší brambory varného typu C. Jsou moučnaté a díky vyššímu podílu škrobu se výborně hodí na přípravu těsta. Brambory na těsto uvařte ve slupce. Při vaření dejte pozor, ať slupka nepraskne – čím více vody se do brambor dostane, tím více mouky musíte dát do těsta, což může vést k tuhým nokům.
Jakou mouku do těsta použít? Úplně nejlepší je hrubá mouka, ale chybu neuděláte ani s hladkou. Tu jsme pro přípravu gnocchi zvolili my. Abyste měli jistotu, že těsto bude kompaktní a pevné, nahraďte část mouky dětskou krupičkou. S hotovým těstem pracujte co nejrychleji. Pokud vám zřídne, přisypte další mouku.
Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.
Zapečené noky se smetanou jsou tak jednoduché, že je zvládnete levou zadní. Jejich příprava je navíc velmi rychlá, skvěle se tedy hodí jako oběd nebo večeře, když nemáte času nazbyt. Bazalkové pesto, které si snadno také vyrobíte doma, dodá pokrmu delikátní chuť.
Zdroj: Kupi