Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se starat o elektroniku v horku? Těmito chybami můžete svůj mobil či notebook úplně odrovnat

Opat Suvi / Shutterstock.com

Věnujete v horkých dnech svým mobilům a počítačům speciální péči? Nebo jim dáváte doma i venku pořádně zabrat a v jejich používání se nijak neomezujete? Pak si dávejte pozor, riskujete totiž snížení jejich životnosti i nevratné poškození. Přitom stačí dodržet pár důležitých zásad a chytrých kroků. Můžete tím ušetřit tisíce korun za opravy či pořízení nové nezbytné elektroniky. Jak se o mobily, notebooky a tablety v létě starat?

Přečtěte si také

Novinka z IKEA, kterou musíte mít! Pomůcka za 249 korun vám může zachránit domov a velké množství peněz

První pomoc při přehřívání

Že se vám mobilní telefon nebo notebook přehřívá, poznáte snadno. Kromě toho, že je velmi horký, se také začne zasekávat a zpomalovat. Některé vás dokonce pomocí notifikace varují, nebo se rovnou vypnou.

V takových případech je nejlepší přístroj přestat na chvíli používat, odstranit z něj všechny obaly, vypnout ho a počkat, až samovolně vychladne. Nikdy jej nedávejte do lednice nebo k jinému mrazícímu předmětu. Šoková změna teploty může baterii a chladícím systémům uškodit stejně jako přehřívání.

Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Jak přehřívání předcházet?

Dobré je rovněž myslet na prevenci. Zařízení používejte co nejvíce ve stínu, nenechávejte je ležet na přímém slunci (např. v autě, na zahradě, u vody či na pláži) nebo na rozpáleném stole či kovových a matných površích.

Ať už používané nebo odložené, elektronické přístroje by (nejen) ve vysokých teplotách měly mít možnost dýchat, čímž jim umožníte dostatečný přívod vzduchu a zamezíte zbytečnému přehřívání. Notebooky proto odložte z klína nebo matrace postele na chladicí podložku. Telefon zase noste co nejméně v kapse a ideálně nepoužívejte gumové, silikonové či jiné neprodyšné plastové obaly, které zvláště v létě škodí více, než by se mohlo zdát.

Chladicím systémům zařízení také ulevíte, když je nebudete pokládat na sebe. Dostatek prostoru dopřejte i větrákům u stolních počítačů. Odkliďte z jejich okolí přebytečné předměty nebo je nedávejte přímo ke stěně. 

Omezte hraní her a používání GPS

U mobilů rovněž omezte používání funkcí a aplikací, které je nejvíce zatěžují a přispívají k přehřívání. Kdykoliv to jde, zapněte na nich úsporný režim nebo snižte jas, vypněte bluetooth či wifi. A mějte na paměti, že k nejnáročnějším patří hraní her, sledování videí a používání fotoaparátu či navigace. 

Právě GPS je pro mobily extrémně energeticky náročná, což může být ve spojení s vysokými teplotami v autě a nevhodnými plastovými obaly velmi nebezpečné. Většina chytrých telefonů je totiž napájena lithium-iontovými akumulátory, které jsou na přehřátí citlivé.

„Vystavování takto extrémním podmínkám způsobuje prudký pokles kapacity či zkrácení životnosti akumulátoru. V extrémních případech může baterie v telefonu dokonce explodovat a ohrozit tak celou posádku,“ upozorňuje Denisa Krumlová, marketingová manažerka společnosti REMA Systém.

V autě proto používejte jiné zdroje navigace, nebo držák na telefon umístěte do blízkosti průduchu klimatizace, radí Krumlová.

Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Dávejte pozor na vodu

V letních měsících ohrožuje naše telefony, tablety i notebooky mnohem více než kdy jindy venkovní prostředí. Šplíchající voda z bazénu na zahradě či na koupališti, focení v moři nebo nečekané lijáky a bouřky… Ve všech situacích myslete na dostatečnou ochranu. Zvláště u slané mořské vody, která může zapříčinit korozi vnitřních obvodů mobilního telefonu a způsobit mu trvalé poškození.

U vody proto nechávejte svá zařízení ve vodotěsných obalech. Na focení ve vodě či pod hladinou se vybavte speciálními voděodolnými pouzdry, které váš přístroj udrží v suchu. A při práci doma na zahradě nebo terase zase nenechávejte nehlídané laptopy a mobily volně odložené. Může se stát, že na ně zapomenete a přijde nečekaný déšť.

Mobilům dopřejte pravidelné čištění

Během cestování, lenošení na pláži, práci na zahradě i obdivování památek jsou vystavovány velkým nánosům okolního znečištění – prachu, písku, drobným kamínkům, drobkům z batohů apod. A právě tyto drobné nečistoty mohou ucpat nejen větrací otvory zařízení. Pravidelně jim proto nezapomeňte čistit místo pro konektor i reproduktory, aby chlazení, nabíjení i přehrávání zvuku fungovalo správně. 

Zdroje: Rema, Kupi