Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak si ho pojďte upéct s námi!
Cuketové moučníky si zamilujete
Cuketa má v kuchyni skutečně všestranné využití. Nejčastěji z ní připravujeme různé slané pokrmy. Můžeme ji smažit, péct i grilovat. Výborně ale chutná i nasladko v podobě chlebíčků, buchet i koláčů. Díky cuketě jsou moučníky vláčné, jemné a nadýchané. Chuť cukety v nich navíc vůbec nepoznáte!
Na moučníky spotřebujete i přerostlé cukety, stačí jen vydlabat semínka. Cuketu doporučujeme oloupat, ale pokud ji necháte se slupkou, vytvoří v moučníku efektní mramorování. Nezapomeňte nechat cuketu po nastrouhání chvíli odstát, aby pustila vodu. Přebytečnou tekutinu z ní vymačkejte.
Jakákoliv cuketová buchta je snadná na přípravu a navíc i zdravá díky hromadě zeleniny. Platí to také o našem cuketovém chlebíčku. Je navíc plný i vlašských oříšků. Zkuste do těsta přidat i rozinky, je to osvědčená kombinace. Jestli chcete mít upečený chlebíček luxusní i na pohled, posypte ho před pečením plátky nasekaných mandlí.
Cuketové hranolky
Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.
Cuketové hranolky
Cuketové placky
Cuketové bramboráky jsou skvělou volbou, pokud hledáte rychlý recept na chutnou večeři, zároveň jde o další tip, jak tuto oblíbenou sezónní zeleninu zpracovat. Příprava bramboráků je velmi snadná a usmažené je budete mít během chvilky. Podávejte ideálně s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.
Cuketové placky
Recept na cuketový chlebíček
Ingredience na 4 porce:
- 300 g nastrouhané cukety
- 300 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g medu
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 vejce
- 100 g čokolády
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Postup:
- Vejce a smetanu vytáhneme z lednice asi hodinu před samotnou přípravou. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl prosejeme. Ořechy a čokoládu nasekáme a vmícháme do připravené směsi.
- Cuketu omyjeme a pokud je přerostlá, vykrojíme středy a zbavíme ji semínek, poté nastrouháme. Necháme chvilku odstát a pak z ní vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme citronovou kůru.
- Máslo rozpustíme, aby bylo teplé, ne však horké. Rozmícháme s medem, vejci a smetanou. Přidáme cuketu a stěrkou promícháme. Pak přidáme suché ingredience.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem.
- Těsto přelijeme do chlebíčkové formy, zlehka uhladíme, vložíme do trouby a pečeme asi 40–50 minut. Hotový chlebíček poznáme tak, že špejle zapíchnutá do jeho středu bude čistá.
- Po vytáhnutí z trouby necháme chvilku zchladnout ve formě, pak opatrně vyklepneme a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Zdroj: Kupi