Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zahradničením k dobré náladě: Studie tvrdí, že práce na zahradě vás zbaví stresu i smutku

nieriss / Shutterstock.com

Nacházíte se v období, kdy na nic nemáte náladu, jsme smutní a možná vás trápí i něco konkrétního? Vědci přišli na to, že v boji proti špatné náladě pomůže práce na zahradě. 

Přečtěte si také

Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Zahrádkaření jako lék na špatnou náladu

Nasadit rukavice a šup do hlíny. Kromě dobrého pocitu ze skvěle odvedené práce si odnesete zrelaxovanou mysl a odpočinuté tělo. Vědci tvrdí, že k navrácení rovnováhy a navození klidu je třeba propojení s přírodou a toho dosáhnete jednoduše – prací na zahradě. Dokonce je to prý úplně nejlepší lék na to, když se potýkáte se ztrátou blízké osoby.  

Nejde o žádnou jednorázovku, ke zklidnění a čerpání výhod dojde až ve chvíli, kdy se aktivitě věnujete pravidelně, studie uvádějí minimálně hodinu denně. A je úplně jedno, co děláte. Můžete se zbavovat plevele, sázet květiny, stříhat stromy nebo sekat zahradu.

Jde o to, že unavíte své tělo fyzicky, psychicky vypnete a soustředíte se pouze na danou činnost. Tím se zbavíte zbytečných negativních myšlenek. Při práci totiž dochází ke snížení hladiny kortizolu, což je stresový hormon, a dokonce i ke snížení tlaku. I zahradničení je totiž sport a považuje se za jistý druh cvičení a zdravého pohybu.

Zlepšení soustředění i stabilizace váhy

Práce na zahradě zlepšuje koncentraci a také si díky ní udržíte váhu. Nebudete totiž myslet na jídlo a uzobávat, což byste dělali, kdybyste místo toho koukali třeba na televizi. Zabavíte se a ani nebudete vědět, jak plyne čas. Odměnou vám bude nejen pohoda a harmonie, ale i pocit, že jste udělali něco pro sebe i pro zahradu a na té to také bude vidět. Radost tedy bude několikanásobná.

Pobyt na čerstvém vzduchu a vnímání koloběhu života

Zmíněná aktivita s sebou spoustu pozitiv, mezi něž patří vnímání toho, že něco na svět přichází a zase odchází, radost z nově vypěstované květiny nebo sklizeň plodů. Navíc pohyb venku na čerstvém vzduchu prospěje každému a opravdu stačí i hodina denně. Načerpáte také dostatek vitamínu D, který tělo potřebuje.

Pokud nemáte rádi procházky nebo nevíte, co venku dělat, zkuste vzít do ruky rýč a motyčku a trochu se pošťourat v hlíně. Uvidíte, jak vás to chytne. Možná se něco naučíte o nových druzích rostlin a živočichů a budete moci pozorovat, jak se příroda mění v rámci roku.

Julia Zavalishina / Shutterstock.com

Nemáte dům se zahradou? To je jen výmluva

Je jasné, že každý nemá to štěstí a neoplývá zahradou a záhony, ale to nevadí. Jednak si můžete zahrádkou pronajmout a jednak lze tato aktivita vykonávat i doma. Vrhněte se do truhlíků na balkoně nebo se postarejte o pokojové rostliny doma. Není to sice ono, ale svůj účinek to také bude mít. Dnes už mají i panelové domy společné prostory a zahrádky, o něž se můžete starat a sousedi to jistě jen ocení. 

Zapojte více lidí

Nechce se vám do toho jít? A co přizvat kamarády, někoho z rodiny, děti nebo partnera? Budete společně pracovat, můžete si popovídat a budete hlavně trávit čas spolu. Uvidíte, že čas uplyne rychle a vy ani nebudete vědět, kolik je hodin. Takže pokud bojujete s depresemi, úzkostí anebo špatnou náladou nebo jen potřebujete trochu uklidnit, práce na zahradě je tou pravou volbou, s níž nešlápnete vedle.

Benefitem je nenáročný přirozený pohyb, který vaše tělo ocení. Místo makání v posilovně si zacvičíte na zahrádce, spálíte kalorie a ani vás to nebude stát tolik úsilí. Večer pak padnete do postele a místo přemítání různých myšlenek v klidu usnete a ráno se vzbudíte odpočatí a plní energie.

Možná to také bude jediný čas, kdy budete mít pocit, že ho trávíte sami se sebou. To je výhoda ve chvíli, kdy zahrádkaříte úplně sami, nemluvíte a věnujete se jen samotné práci. Samotu ocení zejména ti, kteří jsou tak trochu introverti, ale třeba kvůli povaze své práce jsou v neustálém kontaktu s lidmi.

Zdroj: ResearchGate, Emerald, Kupi