Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pokaždé se u vody spálíte? Řešením prý může být UV oblečení. Má opravdu smysl do něj investovat?

Maridav / Shutterstock.com

Berete již spálená záda po prvních dnech u moře nebo u vody jako samozřejmost? A žádný krém vás i přes vysoký faktor, včasnou a správnou aplikaci neochrání před bolestivým zarudnutím? Rozhodně není na místě se vzdávat. Riskujete nejen pokaženou dovolenou, ale i vážné kožní problémy. Řešením mohou být UV trička. Jak fungují a jak vybrat to správné, aby se s ním pohodlně plavalo?

Přečtěte si také

Vůně luxusního bydlení: Svíčky zavřete do šuplíku, voňavé a zdravé ovzduší doma vytvoříte jinak

Jak fungují UV trička?

Jednoduše řečeno, jejich oblečení nahrazuje na pokryté kůži aplikaci opalovacích přípravků. Na rozdíl od nich ale mají celou řadu dalších výhod. V první řadě s nimi ve vodě nebo při sportu nehrozí smývání ochranného filmu, jako je tomu u krémů a sprejů. 

Rozdíl je také v tom, že pouze některé opalovací přípravky na trhu chrání před UVB i UVA zářením, zatímco UV oblečení vždy pokrývá celé spektrum, a je proto efektivnější. Pod tričkem s UV ochranou tak bude vaše pokožka ve větším bezpečí nejen před spálením, ale i před rychlejším stárnutím a možným onemocněním. 

  • Chcete-li mít větší jistotu, můžete se namazat i opalovacím přípravkem. Pokud jste na spálení více náchylní, doporučujeme plavat v UV triku po celou dobu dovolené, kůže se mírně opálí (nikoliv však spálí) i při jeho nošení.
Strelyuk / Shutterstock.com

Jaký UPF faktor zvolit?

Zatímco účinnost opalovacích krémů se vyjadřuje hodnotou SPF (tedy číslem, o které se prodlužuje možný pobyt na slunci, než dojde ke spálení), u textilií se uvádí hodnota UPF. Ta udává, kolik UV záření zvládne daný materiál blokovat. Běžná trička do vody mají obvykle UPF 50 a více. Pro srovnání, klasické bavlněné tričko má pouze kolem 5, a proto není (byť je u vody na dospělých často k vidění) zcela vhodnou ochranou.

  • UPF 15 až 24: blokuje 93,3–95,9 % UV záření
  • UPF 25 až 39: blokuje 96–97,4 % UV záření
  • UPF 40 až 50+: blokuje 97,5–98 % UV záření

Jak vybrat tričko na plavání s UV ochranou?

Při výběru dětského, pánského i dámského oblečení sledujte především hodnotu UPF (ideálně 50 a více) a střih. Volná trička se lépe oblékají a jsou pohodlnější na souši, pro plavání jsou ovšem vhodnější těsnější střihy na tělo, které dokonale přilnou a nebudou ve vodě plandat nebo se vyhrnovat.

  • Dobré vědět: plavecká UV trička pro dospělé jsou často ve sportovních prodejnách a e-shopech zařazena do kategorie vybavení pro surfování. Využívat je ale samozřejmě můžete pro všechny druhy vodních sportů včetně rekreačního plavání, vodáctví a lenošení na pláži. 

Nakonec při výběru zvažte délku rukávu (dlouhé, krátké nebo tříčtvrteční), a pokud každoročně bojujete i se spáleným krkem, pak volte trička se stojáčkem

mayakova / Shutterstock.com

Kde koupit plavecká UV trička?

V obchodech a na internetu je hledejte pod označením „koupací či plavecká“ trička nebo trička „do vody“ s UV. Vyrábí je řada sportovních značek, např. Roxy, Fundango, O'Neill, Billabong (všechny zmíněné prodává třeba Sportisimo) či Nordblanc.

Za velmi dobré ceny je nabízí pod svými značkami i Decathlon (dětské od 119 Kč, dospělé od 189 Kč) nebo Lidl-Shop (dětské od 149,90 Kč, dospělé od 249, 90 Kč).

Zdroje: NBC News, Kupi, Healthline