Ačkoliv se zdá, že se v srpnu už všechno pomalu sklízí, tak si ve skutečnosti můžete ještě něco vysít! Třeba zeleninu, kterou budete sklízet už za několik týdnů. Které druhy můžete vysít a kdy se dočkáte úrody?
Pěstování zeleniny je velmi snadné a zvládnete to i bez předchozích zkušeností. Stačí vám záhonek nebo třeba i truhlík, který postavíte na balkon či parapet. Důležitá je pravidelná zálivka a také trpělivost, než začnou klíčit první semínka.
Kdo říká, že je v srpnu na pěstování zeleniny pozdě? Není! Existují i zimní odrůdy, které se začínají pěstovat na konci léta, tedy v srpnu a na začátku září. Na zahrádce můžete svou úrodu sklízet i za prvních zimních mrazíků, zelenině se nejlépe bude dařit ve foliovníku.
I na podzim si můžete pochutnat na salátech z vlastní zahrádky. Stačí, když je zasejete v srpnu či na počátku září a budete je v prvních týdnech hojně zalévat. Aby salát co nejlépe rostl, dopřejte mu dostatek kvalitního hnojiva – můžete využít i kompost či výluh z kopřiv. Salát vysévejte 1 cm hluboko a přibližně 15–20 cm od sebe.
Ředkvičky jsou chutné a zdravé, a proto je ideální si je zasít i na konci léta. Půdu můžete smíchat i s kompostem a pokud máte skleník či pařeniště, bude se jim dařit ještě lépe. Ředkvičky sázejte 1 cm hluboko. Rostou velmi rychle, klíčení se dočkáte po asi čtyřech dnech a už za měsíc budete ředkvičky sklízet.
Kopr je skvělý k dochucení salátů a třeba i na zavařování okurek. Jeho pěstování je snadné a nespornou výhodou je to, že ho můžete zasadit klidně i do květináče a postavit na parapet. Daří se mu v hlinité a dobře propustné půdě a pokud ho budete hnojit, dejte si pozor na hnojiva obsahující chlór. Kopr vysévejte do hloubky 1,5–2 cm a dopřejte mu prostor asi 15 cm od sebe.
Špenát je výživný a na vaší zahrádce by neměl chybět. Obsahuje vitamín A, C, K1, kyselinu listovou, železo i vápník, takže zaručeně obohatí každé vaše jídlo nebo salát. Podzimní špenát vysejte v polovině srpna, sklidíte jej za měsíc a půl až dva měsíce. Špenát se sklízí, když jeho listy dosáhnou délky 5–6 cm a je vhodné je sklízet od okrajů.
Nejspíš víte, že byste měli mít zeleninu na talíři každý den. Proč tomu tak je? Má minimum kalorií, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a také vlákniny, která podporuje správné trávení, pomáhá předcházet zažívacím potížím a udržuje střeva v dobré kondici. Zelenina ale podporuje zdraví celkově – přispívá ke snížení rizika srdečních chorob, mrtvice i některých druhů rakoviny. A to už se vyplatí!
Zdroje: Kupi, Healthline, NHS, World Health Organization