Pokud patříte mezi milovníky smažených cuket, mohl by se vám líbit i tento recept na patizonové řízečky, které jsou stejně jako cuketa vynikající zeleninovou pochoutkou, skvěle se doplňující s jakoukoliv bramborovou přílohou. Připravte si je jako oběd nebo večeři, jsme přesvědčeni o tom, že si pochutnáte.
Patizon – létající talíř v kuchyni
Patizon skutečně vypadá jako létající talíř. Má bílou barvu a řadíme ho mezi dýně. Pokud jste patizon ještě nejedli, svou chutí připomíná trochu cuketu a trochu bramboru. V kuchyni má podobné využití jako zmiňovaná zelenina. Patizon můžete grilovat, péct, udělat z něj polévku a nebo ho usmažit na řízky.
Patizonové řízečky určitě vyzkoušejte. Jestli máte rádi smaženou cuketu, bude vám chutnat i smažený patizon. Hlavně je důležité dodržet jedno pravidlo – patizon před obalováním nechte „vypotit“ – tak z něj dostanete přebytečnou vodu.
Jestli chcete mít patizonové řízečky extra křupavé, obalte je v panko strouhance. Řízečky nebudou ani tak kalorické, protože panko strouhanka do sebe nenatáhne tolik oleje. A pokud je nechcete smažit vůbec, patizonové řízečky budou křupavé i z trouby. Pečte je na 200 °C asi 15 minut.
Cuketa v pivním těstíčku
Recept na cuketové plátky v pivním těstíčku si rozhodně zamilujete. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a podávat je můžete jen tak samotné k pivu jako pohoštění pro návštěvu nebo s vařenými bramborami.
Cuketa v pivním těstíčku
Patizon pečený v troubě
Křupavý patizon v trojobalu pečený v troubě je perfektní letní jídlo. Na přípravu je velmi jednoduchý, budete mít tedy oběd pro celou rodinu hotový během chvilky a pochutnají si na něm malí i velcí.
Patizon pečený v troubě
Recept na patizonové řízečky
Ingredience na 2 porce:
- 1 patizon
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl a pepř
- mletá sladká paprika
Postup:
- Patizon oloupejte, nakrájejte na asi 1 cm tlusté plátky, vyčistěte vnitřek a vydlabejte semínka. Osolte z obou stran a nechte asi 15 minut vypotit. Poté osušte přebytečnou vodu ubrouskem.
- Připravte si trojobal – hladkou mouku, vajíčko s trochou mléka a strouhanku (může být klasická i kukuřičná). Do vajíčka s mlékem přidejte sůl, pepř a koření dle chuti (například mletou papriku nebo chilli koření, pokud chcete, aby byly řízky pikantní).
- Mezitím si na pánvičce rozpalte olej (může být i ghí). Obalte v trojobalu (napřed v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance) a osmažte z obou stran.
- Podávejte s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo hranolky.
Zdroj: Kupi