Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lepší než od babičky: Moravské kynuté koláče můžete udělat s mákem, tvarohem i s ovocem

Kupi.cz

Koláče a buchty jsou tradičním českým moučníkem. Hodí se jako sladký oběd nebo zákusek ke kafíčku. My si dnes z kynutého těsta připravíme moravské koláče. Zvolili jsme do nich makovou náplň, ale udělat si je můžete i s tvarohovou náplní a přidat sezónní ovoce. Tak pojďme péct, nám už se sbíhají sliny!

Přečtěte si také

Vůně luxusního bydlení: Svíčky zavřete do šuplíku, voňavé a zdravé ovzduší doma vytvoříte jinak

Jak na kynuté těsto?

Aby vaše koláče byly krásně nadýchané, je potřeba dodržet pár jednoduchých zásad při přípravě kynutého těsta. Výsledek tak bude vždycky perfektní. Na co si dát při zadělávání těsta pozor?

  • Všechny suroviny, které do těsta dáte, musí mít pokojovou teplotu. Platí to o másle (oleji), mléku, vejcích i droždí. Doporučujeme si všechny ingredience na těsto připravit na kuchyňskou linku hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu. Díky surovinám pokojové teploty těsto lépe vykyne a nesrazí se.
  • Nezapomeňte přidat špeku soli – díky soli je těsto pružnější a také reguluje proces kynutí. Sůl vždy smíchejte s moukou. Pokud sůl dojde do přímého styku s kvasnicemi, těsto nevykyne.
  • Tuk přidejte do těsta až na závěr. Podpoříte tak pružnost těsta.
  • Těsto nechte kynout při pokojové teplotě, případně poblíž topení. Mísu s těstem během kynutí přikryjte potravinovou folií nebo mikrotenovými sáčky – nepropouští vzduch jako utěrky a vytvoří tak „saunu“, ve které těsto lépe kyne
  • Těsto během kynutí několikrát převálejte – dvakrát nebo třikrát ho prohněťte na pomoučeném vále a vraťte zpět do mísy. Kvasnice se tak znovu „nadechnou“ a kynutí bude pokračovat mnohem lépe. Prohnětení těsta o něco prodlouží dobu kynutí, ale výsledná střída bude ukázkově nadýchaná.
Kynuté koláče družbance
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Kynuté koláče družbance

Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!

Kynuté koláče družbance
Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové

Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu, podle receptu porotkyně Peče celá země. Tak jdeme na to!

Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové

Recept na moravské kynuté koláče

Ingredience na 8 porcí:

  • 500 g hladké mouky
  • 270 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 ml oleje
  • sůl
  • mák

Postup:

  1. Nejprve smícháme mouku s cukrem, solí a droždím. Přidáme mléko a žloutky. Směs pořádně promícháme (v robotu zhruba 5 minut). Pak přidáme olej. Těsto necháme hodinu kynout.
  2. Po vykynutí vytvoříme z těsta více menších koláčků a nebo 2 větší koláče.
  3. Na koláče dáme mák a drobenku. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut dozlatova.

Zdroj: Kupi