Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nabít auto si stihnete i během 30minutového nákupu! Řetězce začaly spolupracovat s benzínkou Shell

Penny

Zájem o elektromobilitu je v Česku značný a stále více lidí si pořizuje elektroauta, která jsou vhodná především do města. Dají se snadno nabít přímo v garáži, teď si ale auto budete moct rychle dobít i během nákupu v supermarketu, a to díky novému partnerství čerpací stanice Shell a řetězců Penny a Billa.

Přečtěte si také

Lékárny stahují závadný lék, další budou mít výpadek. Co dělat v takovém případě?

Penny a dobíjecí stanice na elektromobily

Penny začalo budovat síť dobíjecích stanic již v roce 2018 ve spolupráci s energetickými společnostmi E.ON a PRE. V současnosti nabízí možnost dobíjení elektromobilů u 62 prodejen po celé republice, a to nejen ve velkých městech, ale i v regionech. Penny se také stalo prvním řetězcem v Česku, který umožnil zákazníkům dobíjet auta sluneční energií prostřednictvím fotovoltaické dobíjecí stanice u prodejny v Praze Lehovci, opět ve spolupráci s E.ON.

Zájem o dobíjení na parkovištích u Penny roste. V roce 2023 proběhlo více než 28 tisíc dobíjení, což je 14násobné zvýšení oproti roku 2022. Řidiči do svých elektromobilů doplnili 507 000 kWh elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě přibližně 170 českých domácností. Tento nárůst zájmu dokládá, že elektromobilita v Česku je na vzestupu a dobíjecí stanice u Penny jsou důležitou součástí tohoto trendu.

Penny rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Nyní se obchodní řetězec spojil se společností Shell a u svých prodejen v Polné na Vysočině a v Kostelci nad Labem v rámci pilotního projektu instaloval nabíječky s technologií Shell Recharge. Díky ní se váš vůz může nabít z 0 na 80 procent během 30 minut – má totiž trojnásobný výkon (180 kW) oproti běžným stanicím.

„Budování dobíjecích stanic je pro Penny jednou z priorit. Rozvoj elektromobility přispívá ke snižování emisí a my chceme, aby naši zákazníci měli možnost chovat se šetrně. Druhým rozměrem je úspora času. Dobíjecí stanice na parkovištích dovolují zákazníkům čas strávený nakupováním zároveň bez jakéhokoli omezení využít i k doplnění energie do elektromobilu,“ uvedl vedoucí stavebního oddělení Penny Václav Šíma.

Penny

Billa také zavede nabíječky Shell Recharge

Billa je již několikaletým partnerem společnosti Shell. Od roku 2014 se na některých čerpacích stanicích Shell objevují malé obchody Billa Stop & Shop, které nabízejí základní potraviny.

V následujících letech je v plánu před vybrané supermarkety Billa umístit ultrarychlé dobíjecí stanice Shell Recharge. Ředitel prodeje společnosti Billa Andreas Jüterbock k tomu uvádí: Partnerství se společností Shell je pro nás v mnoha směrech strategické. Instalace nabíjecích stanic je jedním z kroků naplňujícím náš skupinový závazek a podporující zákazníky, kteří se rozhodli podporovat tento udržitelný směr.“

  • Klasické nabíječky na elektroauta můžete najít u supermarketů Lidl, Kaufland nebo Globus a také třeba u fastfoodové restaurace McDonald’s.

Nabíječky na elektrokola u řetězců

Kromě elektroaut některé řetězce myslí i na elektrokola. Už v roce 2020 společnost Lidl představila nabíječky na kola u své prodejny v Písku. Na jaře tohoto roku s podobným projektem přišel i obchod Flop v Jindřichově Hradci. Tam je nabíječka na kolo volně dostupná před prodejnou, která je otevřená v nepřetržitém provozu. Zároveň je možné využít vlastní nabíječku, jelikož před prodejnou najdete i zásuvky.

Zdroj: Penny, Billa, Kupi