Mascarpone je italský smetanový sýr, který je známý svou krémovou texturou a jemnou, sladkou chutí, která je ideální pro dezerty, ale také pro různé slané pokrmy. Mascarpone můžete běžně koupit v supermarketech, ale co kdybychom vám řekli, že si ho můžete snadno vyrobit doma? A to dokonce jen z jedné nebo dvou surovin!
Asi málokoho překvapí, že krémový sýr mascarpone, jakožto hlavní ingredience tiramisu, pochází z Itálie. Konkrétně vznikl na severu této země – v Lombardii – a to pravděpodobně na přelomu 16. a 17. století. Pravé mascarpone se vyrábí z mléka krav, které se pasou na bohatých pastvinách se spoustou bylin.
Původ samotného slova „mascarpone“ není tak jasný, existuje více verzí. První z nich je, že slovo vzniklo ze španělské fráze „mas que bueno“, což znamená „více než dobré“. Ze španělštiny proto, že tou dobou mělo Španělsko nadvládu nad Itálií. Podle druhé verze slovo pochází z lombardského slova pro ricottu, tedy „mascarpia“, jelikož ricotta i mascarpone jsou vyráběny podobně. Třetí možností je slovo „mascarpa“, které označuje vedlejší mléčný produkt, který se vyrábí ze syrovátky zrajícího sýra.
Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Ačkoli mascarpone známe především v dezertech, je to poměrně univerzální surovina, kterou využijete i ve slaných receptech. Je skvělé jako základ pro krémové omáčky, dá se přidat do polévky nebo do rizota. Když ho smícháte s bylinkami a kořením, je skvělé jako pomazánka na pečivo nebo jako dip k zelenině.
Ve sladké kuchyni ho využijete třeba na cheesecake, zmrzlinu, různé krémy na dorty či ho můžete přidat k ovocným salátům. Samozřejmě nejznámější je jeho využití v tiramisu.
Samozřejmě si mascarpone můžete koupit v obchodě, ale pokud si chcete trošku zaexperimentovat v kuchyni, zvládnete ho připravit sami, a to s minimem ingrediencí. Mascarpone se dá vyrobit dokonce z jedné nebo dvou surovin.
Ingredience:
Postup:
Ve vodní lázni zahřejte smetanu na přibližně 90 stupňů. Následně přidejte lžíci citronové šťávy a asi 10 minut míchejte, dokud smetana nezhoustne. Poté nechte směs vychladnout. Mezitím si můžete připravit misku, na kterou umístíte sítko. To překryjte plátýnkem či utěrkou, do které nalijete vychladlou smetanovou směs. Dále vše zakryjte potravinářskou folií a na noc umístěte do lednice, kde se do misky odkape přebytečná tekutina a mascarpone ztuhne. Další den už jen stačí vyrobené mascarpone přemístit do skleničky, kterou můžete v lednici uchovávat až pět dní. Z tohoto množství smetany byste měli získat cca 300 g mascarpone.
Ingredience:
Postup:
Zakysanou smetanu zahřejte ve vodní lázni na 90 °C a míchejte, dokud nezhoustne. Připravte si misku, do které dáte sítko vyložené čtyřmi vrstvami plátýnka. Smetanu nalijte na plátno a nechte ji zcela vychladnout. Po vychladnutí ji překryjte potravinářskou folií. V lednici můžete výsledný produkt uchovávat 24 hodin.
Zdroj: Kupi, Britannica