Připravili jsme pro vás 3 výborné recepty na nakládaná vajíčka, které se opakují na kulinářských webech a lidé si je chválí v diskusích. V tuzemsku se jedná o trošku netradiční úpravu slepičích vajec, ale budete překvapení, jak je to dobré.
Vajíčka se hojně nakládají v asijských zemích do různých typů omáček, aby získala výraznou chuť, vůni i barvu. Například v Číně jsou považována za delikatesu takzvaná stoletá vejce (říká se jim taky vejce dynastie Ming), jejichž bílek zrosolovatí a má jantarovou barvu, žloutek se promění v šedozelenou mazlavou hmotu a vše zavání po sirovodíku, ale to už je trochu extrém.
Když už, tak v Česku se vajíčka nakládají do podobného nálevu jako na okurky nebo podobným stylem jako utopenci, a oblíbenou doplňkovou ingrediencí je taky česnek. Pokud chcete svoje chuťové pohárky potěšit závanem Asie, zkuste recept se sójovou omáčkou.
Recept: Nakládaná vejce à la utopenci
Takto nakládaná vajíčka pak můžete jíst s pečivem, udělat z nich pomazánku nebo je použít do dalších jídel.
Budete potřebovat:
- 8–10 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
- 2 cibule
- 2 kozí rohy nebo jiné papričky
- 1 l vody
- 300 ml octa
- 85 g cukru
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 35 gramů soli
- 5 kuliček pepře
Postup:
- Nejprve uvařte lák. Všechny ingredience kromě vajíček a cibule dejte do hrnce a vařte 15 minut.
- Oloupaná vajíčka na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohl lák dovnitř, a cibuli nakrájejte na proužky.
- Vejce a cibuli vložte natěsno do sklenice, ale pozor, aby se vajíčka nerozmačkala.
- Zalijte je horkým nálevem. V každé sklenici musí být pepř, bobkový list i paprička.
- Nechce vychladnout, sklenice uzavřete a vložte do lednice aspoň na 5 dní uležet.
Candice Bell / Shutterstock
Recept: Nakládaná vejce v sójové omáčce
Jemně slaná a pikantní vajíčka na asijský způsob se skvěle hodí do domácího ramenu, k asijským rýžovým jídlům nebo jen tak jako chuťovka. Podobně lze nakládat vajíčka do sladko-slané teriyaki omáčky.
Budete potřebovat:
- 8 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
- 1 lžíce cukru
- 1–2 hrnky horké vody
- 1 hrnek tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 chilli paprička
- 1 palec zázvoru
Skotská vejce
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Skotská vejce
Postup:
- Nakrájejte si chilli papričku a zázvor na malé kousky.
- Smíchejte vše kromě vajíček v dostatečně velké míse nebo v hrnci, kde budete vajíčka marinovat.
- Vložte vajíčka do nálevu a zajistěte, aby byla celá ponořená. Můžete použít třeba malý talířek, který je zatíží.
- Vajíčka nechte takto marinovat aspoň 6 hodin, nebo lépe přes noc.
- Po marinování vajíčka vyjměte z nálevu – měla by být na povrchu hnědá – a rozkrojte. Můžete jíst.
Recept: Nakládaná vejce s česnekem
Stejně jako u prvního receptu můžete takto nakládaná vajíčka jíst s rohlíkem, chlebem, udělat z nich pomazánku nebo je použít do dalších jídel. Výborný je i samotný naložený česnek.
Budete potřebovat:
- 8–10 vajíček natvrdo (6,5 minuty)
- 5 česneků
- 1 cibule
- 300 ml vody
- 150 ml octa
- 10 kuliček pepře
- 1 kus papriky červené nebo zelené
- 1 bobkový list
- 5 kuliček jalovce
Postup:
- Dejte se do vaření nálevu. Vodu s octem, solí a kořením včetně česneku povařte aspoň 5 minut.
- Pak přidejte na nudličky nakrájené papriky (vaří se rychleji) a vařte dalších 5 minut. Po této době papriky vyjměte.
- Oloupejte vajíčka a vložte je do sklenice natěsno společně s paprikami, nakrájenou cibulí a celými stroužky česneku.
- Vše přelijte horkým nálevem i s kořením.
- Po vychladnutí sklenice zavřete a uložte do lednice odležet na 3–5 dní.
Ať už vyzkoušíte kterýkoliv z receptů, Kupi vám přeje dobrou chuť!
Zdroje: Kupi, Slepičář.cz, Prima FRESH, TopRecepty.cz, Recepty.cz