Pijete často proteinové drinky? Pak už se vám pravděpodobně někdy stalo, že jste vzali do ruky svůj oblíbený šejkr a ten velmi nepříjemně zapáchal. Na vině bývají množící se bakterie, které je potřeba co nejdříve zlikvidovat. Teplá voda se saponátem je ovšem na takový úkol obvykle krátká. Mnohem lepších výsledků dosáhnete s našimi 5 osvědčenými tipy, jak zápach od proteinu ze šejkrů dostat.
Plast je sám o sobě pórovitým materiálem, proto snadno natahuje pachy. Vlivem častého používání a umývání houbičkou na nádobí se navíc na vnitřní straně lahví postupně tvoří drobné škrábance, ve kterých pak ulpívají zbytky tekutiny.
Dlouhodobým působením, nebo i krátkým, pokud zapomeneme nádobku dostatečně brzy umýt, se v takových rýhách začnou množit zapáchající bakterie. Mnohem častější a intenzivnější je tento problém u proteinových prášků s vyšším obsahem laktózy, případně drinků rozmíchávaných v mléce.
Jakmile tedy ucítíte ze své oblíbené lahve nebo šejkru nepříjemný zápach, co nejdříve přejděte k čištění. Riskujete totiž nejen nevalnou chuť nápoje, ale také případné zažívací potíže.
Pokud šejkr obvykle umýváte v ruce, nejprve ho zkuste dát do myčky nádobí (umožňuje-li to materiál nádoby). Velmi pravděpodobně ale budete muset sáhnout i po jiných metodách a prostředcích. Dobrou zprávou je, že většinu z nich máte již doma po ruce a můžete se do čištění pustit ihned.
Do šejkru nalijte vodu a bílý vinný ocet v poměru 1:1. Uzavřete a nechte klidně přes noc odmáčet. Někdo také doporučuje plastovou lahev v octové vodě vyvařit. Pokud to její materiál umožňuje, pak nalijte do většího hrnce vodu, přidejte asi 2 dcl octa a ponořenou lahev nechte cca 30 minut vařit na mírném stupni.
Do šejkru dejte pár lžic jedlé sody, zakápněte citronovou šťávou a přilijte vodu. Nechte odmáčet několik hodin, ideálně přes noc.
Soda má sama o sobě velmi dobré deodorační účinky, pokud tedy nemáte doma citrony, klidně se obejdete i bez nich.
Máte-li k dispozici obě suroviny, pak můžete jejich sílu spojit. Do šejkru nejprve nalijte trochu octa, přidejte 1 lžíci jedlé sody. Počkejte, až směs vyšumí, a poté přilijte horkou vodu. Protřepejte a nechte opět přes noc odmáčet. V tomto případě pouze doporučujeme nechat uzávěr pootevřený.
Jejich úkolem je likvidovat bakterie v ústní dutině a odstraňovat zápach organického původu. Proto můžete jejich efekt zkusit i na zbytky proteinu (případně mléka) v šejkru. Do 1/3 nalijte ústní vodu, uzavřete a důkladně protřepejte. Postup můžete zopakovat vícekrát.
Druhou možností je nanést trochu zubní pasty na jemný hadřík a tím vnitřek lahve vyčistit, poté dobře vymýt.
Pomoci může i tato jednoduchá finta. Původci zápachu neboli bakterie v mrazu nepřežijí a přestanou se množit. Lahev proto zavřete přes noc do mrazáku, druhý den nechte ustálit na pokojovou teplotu a poté omyjte horkou mýdlovou vodou. Pokud je odér stále mírně cítit, dočistěte některým z ostatních způsobů popsaných výše.
Zdroj: Protein, WikiHow, Kupi