Oblíbený dezert pro děti Pribináček slaví už 70. narozeniny, a proto jsme se rozhodli podívat se na jeho historii a představit vám některé zajímavosti o něm. V článku se dozvíte, kdy se na obalu „Pramene zdraví z Posázaví“ objevil kocourek nebo jak to původně bylo s trvanlivostí dezertu.
Legendární smetanovo-tvarohový krém Pribináček – nebo také Pramen zdraví z Posázaví – tento rok slaví své 70. narozeniny. Jeho historie se tedy začala psát už v roce 1954, kdy byl oficiálně uveden na trh.
Předchůdci Pribináčku se prodávali už v roce 1947, a to pod různými názvy: Eva, Bivoj, Mocca a Perla. Již tehdy receptura kombinovala tvaroh a smetanu. Původní krémy vznikly záhy po válce jako reakce na potřebu kvalitní výživy pro děti. Na trhu se tak objevil produkt, který byl nejen lahodný, ale i zdravý a výživný.
Na své krémové předchůdce Pribináček navázal v roce 1954, kdy byl oficiálně představen pod svým jménem, jejž získal podle závodu Pribina. Před uvedením na trh závod pořádal veřejnou soutěž o nejlepší název produktu. Vyhrála ji vedoucí krémárny Jiřina Čapková. Ve stejnou dobu zaměstnanci závodu vymysleli slogan „Pramen zdraví z Posázaví“.
První krémy měly trvanlivost pouhých 24 hodin, proto se každý den muselo rychle konat, aby byl ráno na pultech. V 50. letech se Pribináček nabízel v 16 různých příchutích. Stejně jako dnes byl ten základní vanilkový, prodávaly se ale i ovocné druhy – třeba i černý rybíz – a to díky tomu, že v závodu se zároveň vyráběly i ovocné šťávy a džemy, takže bylo snadné získat velký sortiment ovocných příchutí.
Pribináček si hlavně mezi dětmi našel oblibu, která se ještě zintenzivnila po zahrnutí krému ve filmu Ať žijí duchové. Ve filmu se objevila dnes všem známá píseň Jaroslava Uhlíře Pramen zdraví z Posázaví.
V roce 1984 významně vzrostl objem výroby – desetinásobně. Z původních 150 až 200 tun ročně se Pribináček dostal na 2 306 tun za rok. V 90. letech se pak konečně zvýšila výdrž krému na více než 24 hodin, čímž vznikl prostor pro ještě větší expanzi.
V roce 1994 se na obalu krému poprvé objevil kocourek, který je dnes s Pribináčkem spjatý. Během let se vzhled kocourka na produktu párkrát změnil, ale to nic nemění na tom, že je dodnes jeho důležitou součástí.
Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Je rok 2024 a Pribináček slaví 70. narozeniny. Nabízí se v tradičních příchutích vanilka, kakao a smetana a v sezonních příchutích jahoda a banán. Dnes patří mezi nejoblíbenější mléčné krémové produkty v Česku, a za první čtvrtletí roku 2024 dokonce vzrostl jeho podíl mezi mléčnými dezerty o 1,9 procenta. „Věřím, že v tomto růstu bude pokračovat a do konce roku 2024 zaujme první příčku mezi značkovými mléčnými dezerty,“ uvádí Aleš Malenka, generální ředitel společnosti Savencia F&D pro Česko a Slovensko.
Mimo klasické krémy se dnes dá koupit také Mixík, Tyčinka, Krupička, Zmrzka a Kapsík.
Tip: Smetanový dezert zvládnete připravit i doma. Můžete tak ušetřit a navíc budete mít pod kontrolou, jaké suroviny dáváte dětem.
Zdroj: TZ Pribináček, Lipánek, Bobík, Míša