Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Plastová brčka nejsou eko, ta papírová se okamžitě rozmočí. Existují ale alternativy, které plní všechny požadavky

Kmpzzz / Shutterstock.com

Pít drink bez brčka není ono. V poslední době byla ta plastová nahrazena papírovými, která nejsou o moc více ekologická, navíc divně chutnají a často se rychle rozmočí. Existují ale varianty, které si oblíbíte.

Přečtěte si také

Dyson vstupuje do světa kosmetiky s revoluční řadou na vlasy. Vyvinul ji se světoznámým kadeřníkem

Problém plastů a regulace množství

V posledních letech se hojně diskutuje o celosvětovém problému, který se týká zvyšujícího se množství plastů. V podstatě jde o mohutné zanášení naší planety, které již začalo být alarmující. Má to velký dopad nejen na přírodu jako takovou, ale i na obyvatele planety Země – tedy na zvířata i nás, lidi.

Evropská unie se tímto problémem zabývá a snaží se vytvářet regule, které mají stávající situaci zlepšit. Základní směrnice říká, že je třeba zredukovat používání jednorázových plastů a zlepšit využívání obnovitelných surovin.

Andrei Preda / Shutterstock.com

Zákon o omezení plastových výrobků

Prvního října 2022 začal platit zákon, který zakazuje prodej jednorázových plastů, jako jsou třeba brčka, příbory, talíře nebo míchátka. Tento zákon má pomoci zlepšit stav moří a oceánů, setkává se však s kritikou, protože jednorázové plasty byly nahrazeny například papírem, což z nich nedělá znovupoužitelné.

Někteří prodejci přešli od jednorázových kelímků k zálohovaným plastovým kelímkům, které se po jednom použití hned nevyhodí. Brčka byla nahrazena papírovou nebo jinou variantou. „Od té doby, co jsou papírová brčka, jsem s nimi skončila. To si raději nevezmu žádné, protože jednak v tom nevidím nic ekologického a za druhé se okamžitě rozmočí. Navíc v puse vytváří zvláštní pachuť,“ komentuje Magdalena Čtvrtníčková.

Brčka z udržitelných materiálů

Výrobci a prodejci jsou však nápadití a nenechali se zastrašit. Brčka se začala vyrábět z alternativních surovin. Pojďme se nyní podívat na to, jaké udržitelné varianty brček si můžete dnes na trhu vybrat:

Jedlá brčka

Ideální jsou brčka, která můžete sníst. Vyrábí se škrobová, těstovinová i rýžová brčka nebo tzv. křupavá brčka z pšenice. Neznamená to nutně, že je musíte jíst, ale díky jedlému složení jsou plně rozložitelná a často i kompostovatelná. Vypadají hezky, nejsou drahá a podpoříte udržitelnost.

ČeskáBrčka

Skleněná brčka a kovová brčka

Můžete vyzkoušet různé alternativní materiály, jako je kov nebo sklo. Jsou zdravotně nezávadná, můžete je dávat i do myčky a prodávají se často v setu s čisticím štětečkem, kterým brčko pročistíte zevnitř spolu s teplou vodou a můžete je tak používat stále dokola.

Slaměná brčka

Měkká brčka, která nemusí být každému příjemná, jsou vyrobená ze slámy. Jejich nevýhoda je ta, že v brčku mohou vznikat díry, takže se z nich může nepohodlně pít.

Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Bambusová brčka

Bambusová brčka jsou také přírodní, ale tvrdší než slaměná. Někomu by mohla vadit „dřevěná“ pachuť, ale díry v nich na druhou stranu nehrozí.

Brčka ze speciálních materiálů

Pokud odmítáte cokoliv jiného, než jsou plastová brčka, máme pro vás dobrou zprávu. Můžete vyzkoušet brčka vyrobená kombinací materiálů polypropylenu a TRITAN kopolyesteru, což jim zajišťuje pevnost a znovupoužitelnost.

Alternativ máme dnes hodně, a tak si myslíme, že si dnes vybere každý. Schválně nám dejte v diskuzi vědět, jak moc vám plastová brčka chybí a jestli jste si oblíbili i jinou verzi.

Zdroje: Kupi, EEA, Právo pro všechny