Hledáte dokonalý dezert pro každou příležitost? Vyzkoušejte větrník na plechu! Je v něm vše jako v klasickém větrníku. Tuto netradiční variantu zvládne připravit úplně každý a zaručujeme vám, že s ní zabodujete u rodiny a každé návštěvy. Pojďte si ho upéct s námi!
Jak na karamelový větrník na plech?
Na klasický větrník si troufne málokdo, ale na tuto variantu z plechu nemusíte být žádný mistr cukrář. V této zjednodušené variantě se vám dezert zaručeně povede.
Stejně jako na větrník budete potřebovat odpalované těsto. To je pro většinu domácích cukrářů velký strašák, ale stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a máte vyhráno. Jak tedy na odpalované těsto?
- Nejdříve potřebujete přivést k varu vodu s tukem, do které budete přidávat mouku.
- Mouku přisypávejte do horké tekutiny postupně a za stálého míchání!
- Důležité je odpalovat těsto při nízké teplotě a stále ho míchat. Jen tak se vám nepřipálí. Počítejte s tím, že na dno hrnce se trocha těsta přichytí, což je v pořádku.
- Vejce přidejte až do vychladlého těsta. Vejce do odpalovaného těsta vmíchejte jedno po druhém, ne najednou.
Ostatní už je hračka. Karamelový krém zvládnete levou zadní a šlehačku vyšleháte i po slepu. A karamelová poleva? U ní si dejte záležet na důkladném míchání, ať v ní nemáte kousky cukru.
Punčové řezy
Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.
Punčové řezy
Kremeš
Pusťte se s námi do přípravy kremeše – lahodného dezertu oblíbeného snad v polovině Evropy. Jedná se o naprosto luxusní a jednoduchý dezert, který si zamiluje opravdu každý. Na přípravu vám bude stačit jen listové těsto, vanilkový krém a šlehačka. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnáte.
Kremeš
Recept na karamelový větrník na plech
Ingredience na 12 porcí:
Těsto
- 750 ml vody
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 8 vajec
- 1/2 lžičky soli
Karamelový krém
- 750 ml mléka
- 200 g másla
- 150 g cukru moučky
- 2 balení karamelového pudinku
Šlehačka
- 500 ml 33% smetany ke šlehání
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 balení ztužovače do šlehačky
Poleva
- 250 ml 33% smetany
- 250 g cukru krupice
Postup:
- Nejdřív si připravíme těsto. Ve vroucí osolené vodě rozpustíme tuk a poté ztlumíme plamen a přisypeme mouku. Vše zamícháme do hladkého těsta a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na 2 plechy a pečeme 45 minut v troubě na 180 °C.
- Mezitím si připravíme karamelový krém. Pudink uvaříme v mléce a počkáme až zchladne. Máslo vyšleháme s cukrem a vmícháme do něj pudink. Krémem poté potřeme upečený spodní plát těsta.
- Jako další krok si připravíme šlehačku. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem. Vyšlehanou šlehačkou poté potřeme plát s karamelovým krémem a přiklopíme druhým plátem upečeného těsta.
- Na závěr si připravíme polevu. Cukr rozpustíme v hrnci a necháme ho zkaramelizovat. Přilejeme ohřátou smetanu a vše mícháme, dokud nevznikne poleva. Polevou polejeme větrník na plechu a necháme vychladit.
Zdroj: Kupi