Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co může a nesmí být v příručním a odbaveném zavazadle? Tekutiny jsou omezené a nabíječky nesmí do kufru

Day Of Victory Studio / Shutterstock.com

Dovolená se nezastavitelně blíží a vy stále tak trochu tápete v tom, co si můžete vzít do letadla a co naopak na palubu nesmí? Pokud si s sebou nesbalíte nebezpečné předměty, pak se nemusíte ničeho bát.

Přečtěte si také

Padlí ohrožuje naše zahrádky. Jak s ním bojovat a proč plíseň na rostlinách vzniká?

Balíte si kufr na dovolenou či pracovní cestu a přemýšlíte, co si vlastně můžete vzít do letadla s sebou? Seznamy aerolinek, které upozorňují na povolené a zakázané věci, se mohou zdát být nekonečné. Na následujících řádcích vám prozradíme to nejdůležitější a balení na příští dovolenou už bude hračka.

Co může a nesmí do příručního zavazadla

Za příruční zavazadlo se většinou považuje batoh, kabelka či kabinový kufr. Do tohoto zavazadla si můžete sbalit spoustu věcí, některé jsou však zakázané. Můžete si s sebou vzít například svačinu, základní kosmetiku s objemem do 100 ml, léky a rovněž make-up či zubní pastu. Samozřejmostí je pak také oblečení a elektronika a nabíječky.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

V příručním zavazadle můžete mít klasické i elektronické cigarety a také jednorázové zapalovače. Je však nutné myslet na to, že každá aerolinka má povolené určité rozměry zavazadla, které musíte splnit, jinak budete za nadrozměrné zavazadlo platit peníze navíc – a to určitě nechcete.

Na palubu letadla si nemůžete vzít zejména ostré předměty, jako jsou nože, nůžky, holicí strojky ani vývrtky. Dále v příručním zavazadle nesmí být hořlavé, chemické a toxické látky, zbraně ani nářadí. Jednotlivé tekutiny nesmí překračovat 100 ml a dohromady mohou mít maximální objem 1 litr.

Co může a nesmí do odbaveného zavazadla

Spoustu věcí, které si nesmíte vzít do příručního zavazadla, můžete ponechat v odbaveném zavazadle (to platí i naopak). Do odbaveného zavazadla si můžete dát i ostré předměty, jako jsou holicí strojky, nože, nůžky, skalpely, jehly a stříkačky, a dokonce i sekáčky.

Do odbaveného zavazadla si můžete dát také veškerou kosmetiku, kterou byste kvůli objemu vyššímu než 100 ml nemohli mít v příručním zavazadle, nápoje a alkohol. Do kufru si pak můžete dát i elektroniku, ale tu doporučujeme mít u sebe, aby vám při případném poškození či ztrátě zavazadla nezůstaly oči pro pláč.

Eder Paisan / Shutterstock.com

Do zavazadla si můžete sbalit také určité sportovní a táborové vybavení, nesmí se však jednat o podpalovače z dřevěného uhlí či propan-butanové láhve. V odbaveném zavazadle nesmíte mít baterie a nabíječky a zároveň je třeba myslet na to, že výkon baterie nesmí přesáhnout 100 Wh. Do letadla pochopitelně vůbec nepatří ani výbušniny a hořlavé látky.

Zboží zakoupené v bezcelní zóně (duty-free)

Zboží zakoupené v bezcelní zóně včetně nápojů nad 100 ml je možné si na palubu letadla vzít. Toto zboží už nepodléhá kontrole a vy si můžete po kontrole zavazadel a zároveň ještě před nástupem do letadla koupit cokoliv, co budete chtít.

Zdroj: Letiště Praha, Kupi