Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sekání mokrého trávníku: Proč je to špatný nápad a na co si dát pozor?

GAGO IMAGES / Shutterstock.com

Kdo má zahradu nebo alespoň malý dvorek, zajisté zná dobře ten nepříjemný pocit, když trávník přeroste svou obvyklou délku. Možná už nedočkavě přešlapujete, abyste ho mohli pokosit. Co ale dělat, když je mokrý? Sekání trávníku po dešti nebo po zavlažení nemusí být vůbec dobrý nápad a dokonce to může napáchat více škody než užitku. Představíme si, proč může být kosení za mokra špatné a jak postupovat, když nemáte jinou možnost.

Přečtěte si také

Novinka z IKEA, kterou musíte mít! Pomůcka za 249 korun vám může zachránit domov a velké množství peněz

Proč se snažit vyhnout kosení za mokra?

Trávník kosí za mokra mnoho lidí, nejčastěji tehdy, když nemají čas čekat na vyschnutí trávníku nebo když je mnoho deštivých dní za sebou. Existují dobré důvody, proč byste měli počkat na to, než bude trávník suchý.

  • Nerovnoměrný výsledek – Pro čistý a rovnoměrný řez musí tráva stát rovně. Když je tráva mokrá, voda ji tíží, takže nemůže stát rovně. Výsledkem je, že nože sekačky trávu nerovnoměrně protrhávají, místo aby ji čistě sekaly. Dalším potenciálním problémem je, že sekačka může minout některá stébla trávy visící nízko nad zemí. Když pak tráva uschne, zůstanou vám neposekané plácky a budete muset sekat znovu.
  • Ucpání sekačky – Mokrá posekaná tráva se snadno lepí a vytváří hrudky, které sekačku ucpávají. Sekačku to více zatěžuje, takže běží pomaleji.
  • Nižší životnost sekačky – Pravidelné sekání mokré trávy více zatěžuje motor, čímž se snižuje jeho životnost.
  • Koroze – Vlhkost může snadno způsobit, že kovové prvky na sekačce zkorodují.
  • Nebezpečí uklouznutí – Mokrá tráva je velmi kluzká a obzvláště při kosení na nerovném nebo svažitém terénu lze snadno ztratit rovnováhu a zranit se.
  • Úraz elektrickým proudem – Pokud je trávník značně podmáčený nebo dokonce sekáte za deště, nikdy nepoužívejte sekačku s prodlužovacím kabelem, protože může dojít ke zranění elektrickým proudem.
  • Šíření chorob – Za mokra se snadněji přenáší choroby trávníku, a to zejména plísně. Infikovaná mokrá tráva snadněji nakazí zbytek trávníku, který pak může zbytečně trpět.
  • Zhutnění trávníku – Sečení mokré trávy těžší technikou může stlačit půdu, což vede k jejímu zhutnění. V takové půdě hůře cirkuluje voda a brání to růstu kořenů, to ovlivňuje celkovou vitalitu trávníku. Buď použijte lehkou sekačku, nebo se sekání za mokra zcela vyhněte.
  • Znečištění okolí – Jelikož se mokrá tráva snadno lepí, můžete při sekání kolem domu znečistit vše, kam mokrá tráva dopadne, třeba verandu, chodníčky, fasádu či zahradní nábytek.
EvgeniusD / Shutterstock.com

Co na to odborníci?

Harald Nonn, předseda Německé trávníkářské společnosti, říká: „V zásadě můžete sekat i za deště nebo když je trávník mokrý. Sekání však představuje nejmenší potíže, když je trávník suchý. Pokud chcete, aby byl váš trávník posekán velmi pečlivě, měli byste počkat na suché počasí. Posun nožů sekačky za mokra méně narovnává listy a řez se stává nerovnoměrnější.“

Martin Degenbeck z Bavorského státního institutu pro městskou zeleň a krajinářství (LWG) vysvětluje: „Louky se tradičně kosily kosou brzy ráno, když je na trávě ještě rosa, výsledkem je čistý a šetrný řez. Takto můžete bez problémů sekat trávník, když je mokrý.“ Závěr odborníků je tedy ten, že sekat je možné i za mokra, nicméně je důležité dbát na určité zásady, aby sečení proběhlo správně. 

Chcete kosit mokrý trávník? Dbejte na tyto rady

Pokud patříte mezi ty, kteří nečekají na suché podmínky, máme pro vás pár tipů, které se mohou postarat o to, aby mělo vaše sekání ten nejlepší efekt.

  • Vyhněte se mulčování – Ve vlhkém počasí byste neměli mulčovat, pouze sekat. Pokud totiž necháte vlhkou posekanou trávu na trávníku, vznikne lepkavá hmota, která působí jako bariéra. Ta potom zhoršuje ventilaci, což může vést k hnilobě a růstu plísní na trávníku. Pokud sečete mokré trávníky, je nejlepší sekat s košem, který pak můžete vysypat.
  • Neměli byste sekat, když hustě prší – Počkejte alespoň, až přestane pršet, trávník by už v lepším případě mohl trochu oschnout.
  • Mokrá tráva je těžší než suchá tráva – Při sekání za mokra sběrný koš vyprazdňujte častěji.
  • Před sekáním po trávě nechoďte – Jelikož nože zachycují pouze svislá stébla trávy, měli byste se před sekáním vyhnout chůzi po trávníku, abyste stébla trávy zbytečně neohnuli. K narovnání ploch, které byly prošlapány, můžete použít hrábě.
  • Nesekejte, pokud se na trávníku vytvořily louže – Pokud je půda rozmočená, mohou vznikat koleje a zhutnění. Pak je lepší nechat sekačku v kůlně.
  • Výška sečení – Při sekání mokrých trávníků byste měli nastavit výšku sečení vyšší než při sekání suchých trávníků. Vlhká tráva se snáze zachytí na noži. Proto pravidelně kontrolujte a v případě potřeby odstraňte zbytky trávy.
1000 Words / Shutterstock.com

Podtrženo sečteno, sekání mokrého trávníku vám vždy přidělá více starostí a může ohrozit vás i vaši sekačku. I když uslyšíte po dešti zvuk sekání od sousedů, někdy se vyplatí udržet zahradnickou vášeň na uzdě a počkat až trávník vyschne. Zajisté vám poděkuje i váš protějšek, protože nebude mít tolik práce s praním vašich věcí.

Zdroje: Öko-test, Lawn Mowing Business, Lawn Love, Bob vila