Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Osvěžující léto s okurkou: Recept na dokonalé nanuky ze salátové okurky

Elena Shashkina / Shutterstock.com

Léto je v plném proudu a s ním i potřeba se ochladit. Co kdybychom vám řekli, že můžete využít salátovou okurku nejen k přípravě lahodných salátů, ale i osvěžujících nanuků? Pojďte s námi objevit kouzlo této zeleniny, která vás nejen osvěží, ale i dodá potřebné vitamíny a minerály.

Přečtěte si také

Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Co vše se dá připravit na léto ze salátové okurky

Salátová okurka je univerzální zelenina, která se hodí nejen do salátů, ale i do různých letních specialit. Zde je několik tipů, jak využít okurku v horkých letních dnech:

Okurková polévka

Studená okurková polévka je ideální volbou pro letní obědy. Stačí rozmixovat okurku s jogurtem, česnekem, koprem a trochou citronové šťávy. Polévku osolíme a opepříme dle chuti a podáváme vychlazenou.

Okurková limonáda

Další skvělý způsob, jak se osvěžit, je domácí okurková limonáda. Okurku rozmixujeme s vodou, přidáme citronovou šťávu, med a led. Pokud chcete limonádu ještě více ozvláštnit, přidejte pár lístků máty.

HalynaRom / Shutterstock.com

Přínosy konzumace okurky během léta

Salátová okurka je plná vody, což z ní činí ideální potravinu pro hydrataci během horkých dnů. Obsahuje také vitamíny K a C, draslík a antioxidanty, které pomáhají udržovat tělo v kondici a chrání ho před volnými radikály. Pravidelná konzumace okurky může také podpořit zdraví pokožky a zlepšit trávení.

Recept: Nanuky ze salátové okurky

Ingredience:

  • 2 středně velké salátové okurky
  • 1/2 šálku limetkové šťávy
  • 1/4 šálku medu nebo agávového sirupu
  • 1/2 šálku vody
  • Lístky máty na ozdobu (volitelné)

Postup:

  1. Okurky oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Nechte si pár plátků okurky na ozdobu zmrzliny. Pokud máte výkonný mixér, není nutné je krájet příliš najemno.
  2. Vložte kousky okurky do mixéru, přidejte limetkovou šťávu, med (nebo agávový sirup) a vodu. Mixujte do hladké konzistence.
  3. Směs nalijte do formiček na nanuky, odložené plátky okurek a limetky vložte do tvořítek. Pokud chcete, můžete přidat do každé formičky pár lístků máty pro extra osvěžení.
  4. Formičky vložte do mrazáku a nechte mrazit minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
  5. Hotové nanuky vyjměte z formiček a podávejte. Pokud se nanuky špatně vyjímají, ponořte formičky na pár sekund do teplé vody.

Salátová okurka je skutečným pokladem letní kuchyně. Nejenže osvěží, ale také dodá vašemu tělu potřebné živiny. Ať už si připravíte okurkovou polévku, limonádu nebo nanuky, můžete si být jisti, že budete hydratovaní a plní energie po celé léto. Vyzkoušejte náš recept na nanuky ze salátové okurky a užijte si letní osvěžení na maximum!

Zdroj: Kupi, Healthline