Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Chcete připravit rychlý a chutný oběd pro celou rodinu? Máme pro vás řešení! Stačí vám dvě základní suroviny, které určitě máte doma. Vyzkoušejte jednoduchou a lahodnou citrónovo-máslovou omáčku na špagety, kterou zvládnete připravit během několika minut a báječně zpestří letní jídelníček.

Přečtěte si také

Bizár letošních Velikonoc? Do kytic ve váze se přidávají mrkve nebo petržele. Má to nějaký význam?

Inspirace pro rychlé vaření

Špagety jsou ideálním základem pro rychlé a jednoduché pokrmy. Stačí je vařit přibližně 10 minut a mezitím si můžete připravit omáčku, která bude hotová ještě dříve, než se špagety dovaří. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají rychlý a chutný oběd nebo večeři.

Dvě ingredience, které máte doma

Základem této rychlé omáčky jsou dvě jednoduché suroviny: poctivé máslo a čerstvý citrón. Tyto dvě ingredience spolu vytvoří krémovou a osvěžující omáčku, která je ideální pro letní dny. Kromě těchto dvou surovin budete potřebovat ještě sůl, čerstvě mletý černý pepř, strouhaný parmezán a petrželovou nať.

IgorZh / Shutterstock.com

Citron a těstoviny, jde to dohromady?

Pokud jste nikdy neslyšeli o ovocné omáčce na těstoviny, čeká vás překvapení. Spojení máslové citronové omáčky a špaget pochází z jižní Itálie, konkrétně z pobřežní oblasti Amalfi, kde se tradičně citróny pěstují již po staletí. S rostoucí oblibou italské kuchyně se tento recept rozšířil i do dalších částí světa a ze základní podoby pokrmu sestávajícího z másla, citrónu, sýra a těstovin začaly vznikat i další, podobné verze. V těch se přidává do omáčky například smetana, opečené plátky česneku či bílé víno. Vyzkoušejte si s námi ikonické Pasta al Limone v jejich základní verzi – snadné, rychlé a jednoduše vynikající!

Recept na citrónovo-máslovou omáčku

Ingredience:

  • 500 g špaget
  • 2 středně velké citróny
  • 200 g másla
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • 1 hrst petrželové natě
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Postup:

  1. Špagety dejte vařit do dobře osolené vody.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo. Mezitím nastrouhejte kůru z umytých citrónů a následně z nich vytlačte šťávu.
  3. Do rozpustěného másla přidejte citrónovou kůru a šťávu, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  4. Téměř uvařené špagety přemístěte přímo z hrnce do pánve a nechte je dále vařit v omáčce za občasného promíchání. Pokud je omáčky příliš málo, můžete ji zředit trochou vody z těstovin.
  5. Ke špagetám přimíchejte polovinu strouhaného parmezánu a polovinu nasekané petrželové natě a odstavte. Těstoviny rozdělte na talíře a ozdobte zbylým sýrem a petrželovou natí.

Tipy na vylepšení

Pokud máte rádi k špagetám bílkoviny, můžete do omáčky přidat krevety nebo si k hotovým těstovinám naservírovat kuřecí steak. Tento rychlý a lehký pokrm je ideální pro letní dny, kdy nechcete trávit hodiny v kuchyni. Dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, The kitchn, Munchery