Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak snížit spotřebu klimatizace? Odborník radí pár základních pravidel, která musíte dodržet

M-Production / Shutterstock.com

Klimatizace může výrazně zvýšit komfort v domácnosti během horkých letních měsíců, ale její provoz může být nákladný. Existuje několik způsobů, jak snížit spotřebu energie a zároveň udržet příjemnou teplotu. V tomto článku se dozvíte o efektivním umístění klimatizační jednotky, správném nastavení teploty a další praktické tipy, které vám pomohou optimalizovat provoz klimatizace a ušetřit na nákladech.

Přečtěte si také

Kolik dnes stojí umělá prsa? Zvednou vám sebevědomí, ale pomáhají vyřešit i zdravotní problémy

Princip fungování klimatizace a tepelného čerpadla

Klimatizace, chladnička a tepelné čerpadlo mají společný základní princip fungování – všechny tyto přístroje přenášejí teplo z jednoho místa do druhého. Klimatizace a chladničky fungují na principu odčerpávání tepla z vnitřního prostoru a jeho přenosu ven. Tento proces spotřebovává určité množství elektrické energie, které je přímo ovlivněno teplotním rozdílem mezi vnitřním a vnějším prostředím.

Kam optimálně umístit klimatizační jednotku?

Pro dosažení maximální účinnosti klimatizace je klíčové správně umístit venkovní jednotku. „Ideální je, aby byla umístěna na nejchladnějším možném místě. Pokud je venkovní jednotka vystavena přímému slunečnímu záření, musí pracovat s velmi teplým vzduchem, což zvyšuje její energetickou náročnost. Nejvhodnější je umístit jednotku do stínu, například na severní stranu domu, kde je teplota nižší,“ uvedl pro Kupi.cz specialista na elektromontáže Ladislav Ujčík z UV servisní.

Klimatizační jednotka funguje jako tepelné čerpadlo typu „vzduch-vzduch“ a může být využita i pro vytápění domu s poměrem 1:3, což znamená, že za každou dodanou kWh získáte 3 kW tepla.

Za zmínku rozhodně stojí i instalace fotovoltaické elektrárny. Kombinace obou technologií je nejúspěšnější variantou pro udržení optimální teploty v domě a v praxi se ukazuje jako ekonomicky nejvýhodnější,“ dodal Ujčík.

Belkina Margarita / Shutterstock.com

Jak správně nastavit teplotu?

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících spotřebu energie klimatizace je nastavení teploty. Doporučuje se, aby teplotní rozdíl mezi vnitřním a vnějším prostředím nebyl větší než 7 °C. Pokud je venku například 32 °C, ideální teplota uvnitř by měla být kolem 25 °C. Příliš nízká teplota nejenže zvyšuje spotřebu energie, ale může mít také negativní dopady na zdraví.

Vhodné stínění a eliminace tepelných zisků

Dalším způsobem, jak snížit spotřebu klimatizace, je zabránit přehřívání interiéru pomocí vhodného stínění. Exteriérové žaluzie nebo rolety mohou výrazně snížit tepelné zisky ze slunce. Interiérové žaluzie nejsou stejně efektivní, protože sluneční paprsky, které projdou sklem, již ohřívají interiér. Stejně tak je důležité minimalizovat používání spotřebičů, které generují teplo, jako je trouba, sporák nebo výkonné počítače.

Tipy na ekonomické chlazení domácnosti

Pro ekonomické chlazení domácnosti je důležité nejen správné umístění a nastavení klimatizační jednotky, ale také vhodné chování uživatelů. Nepodchlazujte interiér a používejte klimatizaci jen tehdy, když je to skutečně nutné. Rovněž se vyplatí investovat do moderních klimatizačních systémů s vyšší energetickou účinností, které dokážou ušetřit značné množství energie.

Snížení spotřeby klimatizace není složité, pokud dodržujete několik základních pravidel. Správné umístění venkovní jednotky, optimální nastavení teploty, vhodné stínění a eliminace tepelných zisků jsou klíčovými faktory, které vám pomohou dosáhnout úspory energie a zároveň udržet příjemný komfort v domácnosti. Důležité je také pravidelně udržovat a servisovat klimatizační zařízení, aby pracovalo co nejefektivněji.

Zdroj: Kupi