Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč se mléko v polévce a omáčce srazí? Jednoduché triky našich babiček, které skoro nikdo nepoužívá

Maren Winter / Shutterstock.com

Každý, kdo někdy zkusil přidat mléko do polévky, se možná setkal s nepříjemným překvapením v podobě sraženého mléka. Tento problém může zkazit nejen chuť, ale i vzhled celé polévky. Proč se to děje a jak tomu předejít? Existují jednoduché triky, které používaly už naše babičky, ale dnes je skoro nikdo nezná. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při přidávání mléka do polévky, a poradíme vám, jak se jim vyhnout.

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

Nejčastější chyby při přidávání mléka do polévky

Příliš vysoká teplota

Jednou z nejčastějších chyb je přidávání mléka do příliš horké polévky. Mléko obsahuje bílkoviny, které se při vysokých teplotách srážejí. Když přidáte mléko přímo do vroucí polévky, bílkoviny se rychle srazí a vytvoří nevzhledné hrudky. Řešením je nechat polévku mírně vychladnout, než do ní mléko přidáte.

Přidávání mléka přímo z lednice

Další častou chybou je přidávání studeného mléka přímo z lednice. Studené mléko způsobí teplotní šok, který také vede ke sražení bílkovin. Mléko by mělo mít pokojovou teplotu nebo by mělo být mírně ohřáté, než ho přidáte do polévky.

Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka
Špenátová polévka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Špenátová polévka

Pokud máte rádi špenát, zkuste si z něj připravit tuto krémovou polévku. Příprava nezabere moc času a také vám na ni stačí jen pár základních surovin. Polévku můžete uvařit jak z mraženého, tak i z čerstvého špenátu, záleží jen na tom, který máte zrovna po ruce. 

Špenátová polévka

Špatné míchání

Nedostatečné nebo příliš prudké míchání může také způsobit sražení mléka. Mléko by mělo být do polévky přidáváno postupně a za stálého mírného míchání. Prudké míchání může způsobit, že se bílkoviny v mléce rychle srazí.

Použití nevhodného typu mléka

Některé druhy mléka jsou náchylnější ke srážení než jiné. Například odtučněné mléko se sráží snadněji než plnotučné. Pokud chcete předejít sražení, je lepší použít plnotučné mléko nebo smetanu, které mají vyšší obsah tuku a jsou stabilnější při vaření.

Kiian Oksana / Shutterstock.com

Triky našich babiček

Naše babičky měly jednoduchý, ale účinný trik, jak předejít sražení mléka v polévce – zahuštění moukou. Před přidáním mléka do polévky ho smíchaly s trochou mouky. Mouka pomůže stabilizovat bílkoviny v mléce a zabrání jejich sražení. Stačí smíchat jednu lžíci mouky s trochou mléka, dobře promíchat a pak tuto směs postupně přidávat do polévky za stálého míchání.

Dalším trikem, který naše babičky dobře znaly, bylo přidávat mléko do polévky až úplně nakonec a to tak, že z hrnce odebereme 1 až 2 naběračky vroucí polévky do menší misky. Poté do misky s polévkou přidáme mléko a dobře promícháme. Na konec obsah misky vlijeme zpět do hrnce s polévkou, promícháme a necháme na nejnižším plameni ještě 5 minut povařit. Polévka bude nádherně jemná a na sraženiny můžete zapomenout

Stejný postup použijte také při přípravě krémových a mléčných omáček, ať už jde o přidávání mléka, jogurtu, sladké či kyselé smetany. Tento způsob funguje spolehlivě.

Jde sražená polévka zachránit?

Odpověď je ano, ale ne vždy. Vše závisí na konzistenci polévky a typu receptu. Pokud vám vadí nevzhledné sražené hrudky v polévce, můžete vyzkoušet tyto tipy:

  • Pokud to konzistence polévky dovoluje, odeberte větší hrudkovitou část a dobře ji rozmixujte. Rozmixovanou polévku poté vlijte zpět do hrnce k ostatním surovinám a krátce povařte na mírném ohni.
  • Můžete také vyzkoušet záchranu pomocí kuchyňského sítka. Sraženou část polévky přeceďte přes husté sítko a vlijte zpět do hrnce.
Minithalie / Shutterstock.com

Alternativy k mléku

Pokud máte obavy ze sražení mléka, můžete zkusit použít alternativy, jako je kokosové mléko, mandlové nebo sójové mléko. Tyto rostlinné nápoje jsou méně náchylné ke srážení a mohou dodat polévce zajímavou chuť.

Použití stabilizátorů

V některých receptech se používají stabilizátory, jako je kukuřičný škrob nebo xanthanová guma, které pomáhají udržet mléko stabilní a zabránit jeho sražení. Tyto přísady můžete najít v obchodech se zdravou výživou.

Smetana jako bezpečná volba

Pokud chcete mít jistotu, že se mléko nesrazí, můžete místo něj použít smetanu. Smetana má vyšší obsah tuku, což jí dává větší stabilitu při vaření a snižuje riziko sražení.

S těmito tipy a triky můžete předejít sražení mléka v polévce a vychutnat si ji v plné kráse a chuti. Nezapomeňte, že klíčem je trpělivost a správná technika. Ať už použijete trik našich babiček nebo moderní alternativy, vaše polévka bude s trochou trpělivosti vždy dokonalá.

Zdroj: Kupi