Hledáte dokonalé osvěžení pro parné letní dny? Vyzkoušejte naše tři jednoduché recepty na domácí nanuky z vodního melounu! Tyto mražené pochoutky vás nejen ochladí, ale také potěší svou svěží chutí a minimální náročností na přípravu. Ať už jste milovníkem klasiky, nebo rádi experimentujete, v našem článku najdete inspiraci pro každého.
Letní osvěžení v mražené podobě
Vodní meloun je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších letních plodů. Jeho šťavnatá dužina plná vody a přírodních cukrů je ideální pro osvěžení v horkých dnech. Ale co takhle posunout melounové osvěžení na další úroveň? Mražený meloun v podobě domácích nanuků je perfektní způsob, jak si vychutnat toto ovoce ještě intenzivněji.
Mražením se chuť melounu koncentruje a vzniká tak jedinečný chuťový zážitek. Navíc, díky vysokému obsahu vody v melounu, se nanuky snadno připravují a rychle mrazí. Jsou tedy ideální volbou pro ty, kteří chtějí rychlé a zdravé osvěžení bez zbytečných přidaných cukrů a umělých přísad.
zi3000 / Shutterstock.com
Klasický melounový nanuk na dřívku – recept
Ingredience:
- 1 vodní meloun
- dřívka na nanuky
Postup:
- Meloun omyjte a nakrájejte na trojúhelníkové plátky o tloušťce asi 2–3 cm.
- Do každého plátku zapíchněte dřívko od nanuku.
- Plátky s dřívky položte na podnos vyložený pečicím papírem a vložte do mrazáku na 2–3 hodiny.
- Vychlazeným nanukem se můžete okamžitě osvěžit!
JeniFoto / Shutterstock.com
Vrstvený melounový nanuk – recept
Ingredience:
- 2 hrnky rozmixované dužiny z červeného melounu
- 1/2 hrnku rozmixované dužiny ze žlutého melounu
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1 lžíce medu (volitelné)
- několik kapek zelené potravinářské barvy
Postup:
- Do tvořítek na nanuky nalijte vrstvu rozmixovaného červeného melounu a zapíchněte do ni nanukové dřívko. Dejte do mrazáku ztuhnout. Pokud chcete mít dokonalý efekt melounu, můžete do směsi přihodit i pár semínek melounu, které si před mixováním dáte stranou.
- Přidejte vrstvu rozmixovaného žlutého melounu a kokosového mléka bez barviva a dejte opět na alespoň na 30 minut zarazit.
- Nakonec přidejte vrstvu kokosového mléka smíchaného se zelenou potravinářskou barvou a nechte zcela zmrazit (alespoň 4 hodiny).
- Před podáváním krátce namočte tvořítka do horké vody pro snadné vyjmutí nanuků.
Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com
Melounovo-mátové nanuky – recept
Ingredience:
- 3 hrnky nakrájeného voního melounu
- 2 lžíce čerstvých mátových lístků
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce medu
Postup:
- Všechny ingredience rozmixujte dohladka.
- Směs nalijte do tvořítek na nanuky. Pokud nemáte tvořítka na nanuky, můžete použít i papírové kelímky nebo formičky na led.
- Zmrazte po dobu alespoň 4 hodin.
- Před podáváním krátce namočte tvořítka do horké vody pro snadné vyjmutí nanuků.
Tip: Pokud máte i čerstvé jahody, určitě jich pár do mixéru k melounu přihoďte, jdou totiž společně s mátou a melounem skvěle dohromady.
Tipy na závěr
- Při výběru melounu hledejte plod, který je těžký a má žlutou skvrnu na spodní straně – to značí, že meloun dozrál na slunci.
- Pro intenzivnější chuť můžete do melounových nanuků přidat trochu citronové nebo limetkové šťávy.
- Melounové nanuky jsou skvělým způsobem, jak využít přezrálý meloun.
- Pro zajímavou texturu můžete do nanuků přidat kousky ovoce nebo jedlé květy.
- Melounové nanuky jsou nejen chutné, ale také zdravé – obsahují vitamín C, lykopen a jsou nízkokalorické.
Tyto osvěžující melounové nanuky jsou perfektní volbou pro horké letní dny. Jsou jednoduché na přípravu, zdravé a chutné. Tak neváhejte a vyzkoušejte je ještě dnes!
Zdroj: Kupi