Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře. Pojďte si ho udělat s námi!
Čekáte návštěvu a nechce se vám hrát s chlebíčky nebo jednohubkami? Překvapte ji vynikajícím a rychlým salátem Caprese. Je pojmenovaný po italském ostrově Capri a patří k nejchutnějším italským salátům. Když si ho připravíte v létě z rajčat z vlastní zahrádky, bude naprosto dokonalý.
Salát Caprese můžete připravit v různých variantách. V Itálii do něj přidávají římský salát, rukolu nebo olivy. Dokonce do něj přimíchávají i těstoviny nebo rýži. Upravit můžete i zálivku. Zkuste místo oleje použít balsamicový ocet nebo citronovou šťávou.
Když chcete Caprese ještě víc „vytunit“, dejte do něj mozzarellu burratu. Je o něco dražší než klasická mozzarella, ale je mnohem kvalitnější a překvapí vás příjemnou chutí čerstvého mléka, másla a smetany. A máme pro vás ještě jeden tip na vylepšení salátu. Zkuste do něj dát místo čerstvé bazalky domácí bazalkové pesto. Je jednoduché na přípravu – stačí rozmixovat 2 hrsti bazalky s několika stroužky česneku, přidat máslo a třeba i hrst kešu oříšků. A z vašeho salátu bude delikatesa.
Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.
Salát z polníčku s kozím sýrem, fíky a ořechy je mimořádně chutné lehké jídlo. Čerstvé fíky jsou velmi šťavnaté a salátu dodají sladkou chuť s exotickým nádechem, v kombinaci s kozím sýrem a vlašskými ořechy jsou pak naprosto neodolatelné. Tento svěží salát můžete podávat třeba s opečeným kouskem bagetky nebo toustu.
Zdroj: Kupi