Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaké materiály nosit v horkém létě? Vede len společně s bavlnou a viskózou

Halay Alex / Shutterstock.com

Jakmile teploty stoupají nad 30 stupňů, je potřeba věnovat zvýšenou pozornost nejen pitnému režimu, ale také prodyšnému oblečení, které příjemně chladí. Nejvíce se tedy v letních vedrech osvědčují přírodní materiály jako len, bavlna nebo viskóza a jejich směsi. Ve volném čase ale můžete dát šanci i konopí a na pracovní schůzky nebo večerní akce bude ideální přírodní či umělé hedvábí.

Přečtěte si také

Obchody stahují závadné výrobky: Tuňáka s histaminem, Kinder řezy, nebezpečný reproduktor a struhadlo

Len je pro letní dny jako stvořený

V posledních letech přibývá tropických dnů, a tak stoupá obliba lnu, který je dokonale prodyšný a zároveň savý. Pohlcuje tedy vlhkost i pachy. Jakmile se ochladí, dokáže naopak mírně zahřát. Svým vzhledem a strukturou se hodí hlavně na denní nošení, a to jak do práce, tak pro volný čas. Stačí lněné šaty, oblek nebo jiný model vhodně zkombinovat s podpatky či teniskami. Inspiraci najdete i v letních kolekcích známých řetězců, jako je Reserved nebo H&M.

Nejčastěji se setkáte se 100% lnem nebo jeho směsí s podílem viskózy, která ho v malém množství zjemní a změkčí. Oblečení, kde viskóza převládá, se ale raději vyhněte, stejně jako kouskům s příměsí polyesteru. Největší nevýhodou lnu je bezesporu mačkavost, ale v malé míře mu celkem sluší a je společensky akceptovatelná.

Klasika v podobě bavlny

Nic samozřejmě nezkazíte ani bavlnou, nejlépe organickou. Má podobně dobré absorpční vlastnosti jako len a navíc je měkčí a lépe se přizpůsobí tělu. Na druhou stranu ji musíte častěji prát, protože nemá takové samočisticí schopnosti jako len.

Pokud je ale kvalitní, pračka ani žehlička jí určitě neublíží. Jde tedy o ideální materiál na letní trička a topy. U šatů a halenek se můžete porozhlédnout i po praktickém bavlněném krepu, síťovině nebo madeiře, které mají velmi efektní vzhled a nemusí se žehlit.

Maria Markevich / Shutterstock.com

Splývavá viskóza a luxusní hedvábí

Na večerní a společenské akce se budou hodit šaty z lehkých splývavých materiálů, tedy viskózy nebo hedvábí, které navíc vyvolává dojem luxusu. Ostudu v něm neuděláte ani při slavnostních příležitostech a stále se budete cítit skvěle, protože v horku příjemně chladí.

A pokud zrovna nepotřebujete působit tak okázale, vystačíte s již zmiňovanou viskózou, která se vyrábí z celulózových vláken a také dobře absorbuje vlhkost a snáší vyšší teploty. Snadno se ale vytahá a je náchylná k oděrům.

Modal a tencel neboli letní nováčci

Ze stejné suroviny pochází i odolnější a celkově kvalitnější modal, který se v módních řetězcích objevuje stále častěji. A my určitě doporučujeme mu dát šanci, přestože je dražší. Nejlépe se osvědčil v oblasti spodního prádla, ale i šatů, topů nebo pyžam.

A když jsme u nových materiálů, měli bychom zmínit ještě tencel neboli lyocell. I ten pochází z regenerované celulózy, ale vyniká spojením jemnosti a zároveň pevnosti, je chladivý a dobře se barví. Své místo má tedy v podšívkách i ve svrchním oblečení. Pozor ale na časté žmolkování.

Zdroj: Kupi, Lifee