Houbová smaženice z čerstvých hříbků je skutečná dobrota, která se pravidelně objevuje na jídelních stolech všech houbařů. Jde o rychlé jídlo, které se hodí jako večeře nebo nenáročný oběd. Aby se vám smaženice povedla na jedničku, doporučujeme dodržet pár jednoduchých pravidel při jejím vaření a z obyčejné večeře budete mít luxusní zážitek. Zároveň vám poradíme, jaké houby jsou do smaženice nejlepší. Tak pojďme vařit!
Základem je vhodný výběr hub. Na smaženici jsou nejlepší tvrdší druhy lesních hub, jako pravé hřiby, křemenáče, ryzce, lišky nebo holubinky. Obsahují totiž málo vody a smaženice svou konzistencí nebude připomínat kaši.
Na jakém tuku houby osmažit? Nejlepší je máslo nebo sádlo. Záleží na vaší chuti. Smaženice na másle je jemnější, sádlo zase zvýrazní chuť hub a dá pokrmu příjemnou vůni. Houby osolte, až vám restováním zezlátnou! Když je osolíte, pustí vodu a místo restování se budou dusit.
Pokud vám houby pustí vodu, v žádném případě ji nevylévejte, protože byste tím přišli o chuť. Vodu nechte bez pokličky odpařit.
Protože houbová smaženice nepatří zrovna mezi dietní jídlo, můžete ji připravit i v odlehčené verzi. Použijte různé druhy zeleniny, například rajčata, papriky, cukety, květák nebo mrkev. Labužníci si do ní mohou přidat i sýr.
Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Zdroj: Kupi