Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Konec Okay? Známý řetězec s elektronikou se topí v problémech a zavírá prodejny

Kupi

Oblíbený prodejce elektroniky a nábytku Okay se ocitl v hluboké finanční krizi. Firma už několik měsíců marně hledá investora, který by jí pomohl překonat náročné období spojené s nedostatkem financí a klesajícími prodeji. Podle informací Hospodářských novin se však Okay nepodařilo nového investora najít a čeká ji vlna propouštění a zavírání prodejen v Česku i na Slovensku. Co bude dál s touto známou značkou?

Přečtěte si také

Samosběr borůvek: Kam vyrazit a jaké jsou ceny?

Radikální opatření v Okay

Finanční problémy donutily vedení společnosti Okay přistoupit k radikálním úsporným opatřením. Podle informací Hospodářských novin firma plánuje:

  • Propustit desítky zaměstnanců (až 40 lidí).
  • Zavřít třetinu ze svých téměř 100 prodejen v ČR a SR.
  • Provést personální změny ve vedení společnosti.

Propouštění se týká hlavně administrativních pracovníků a zaměstnanců skladů. Někteří dostali na výběr odejít hned s měsíčním odstupným, nebo po dvouměsíční výpovědní lhůtě s jedním platem navíc. Atmosféra ve firmě je prý velmi napjatá.

V současné době probíhají jednání s několika zájemci o kapitálový vstup do společnosti. Paralelně s těmito jednáními jsme přistoupili ke krokům, které mají zefektivnit vnitřní fungování a snížit provozní náklady. Jedním z těchto kroků je optimalizace sítě prodejen, což povede k uvolnění pracovního kapitálu potřebného k rozšíření nabízeného sortimentu. Očekáváme, že se hospodaření v roce 2024 vrátí do černých čísel, “ uvedl pro Kupi.cz Jan Vyletěl, ředitel Okay pro e-commerce a marketing, k propouštění zaměstnanců a zavírání prodejen.

Neúspěšné hledání investora

Okay se snaží najít strategického investora už řadu měsíců. Majitel Jindřich Životský v dubnu tvrdil, že je o majetkový vstup zájem a jednání by se měla uzavřít do dvou měsíců. Nejdále se dostal německý fond Mutares, který se zaměřuje na firmy v problémech. Ovšem jednání uvázla na mrtvém bodě.

Odborníci jsou skeptičtí, že se podaří sehnat investora ochotného doplnit chybějící provozní financování. Dluhy vůči dodavatelům prý narostly do desítek milionů a pojišťovny omezují kreditní rámce na nákup zboží. Pokud se investor nenajde, čeká firmu rozsáhlá restrukturalizace a možná i prodej se slevou, na což asi dosavadní majitel není připraven.

Změny ve vedení Okay

Krize v Okay se promítá i do změn v nejvyšším vedení. Z exekutivních funkcí by měli odejít doposud klíčoví lidé. Hlavní slovo převezme podle Hospodářských novin obchodní ředitel David Tráge, který dříve působil v řídících pozicích v Lidlu a Kauflandu. Jeho úkolem bude nastartovat nutné změny a zbavit firmu pověsti „one man show“.

Budoucnost Okay je nejistá

Kam budou další kroky Okay směřovat, není jasné. Pokud se nepodaří rychle sehnat silného investora, bude firma nucena přehodnotit svůj byznys model. V úvahu připadá zeštíhlení sítě prodejen, snížení provozních nákladů či odprodej částí firmy.

V ohrožení je přitom tradiční česká značka s 30letou historií a téměř 100 prodejnami. Okay loni utržila přes 4 miliardy korun, do zisku se ale nedostala. Letos v prvním čtvrtletí tržby dále klesly o pětinu. Situaci komplikuje i silná konkurence řetězců jako Datart, Planeo či Alza a měnící se nákupní zvyklosti zákazníků.

Jisté je, že bez zásadních změn a silného partnera bude pro Okay velmi obtížné v současné podobě na trhu přežít. Otázkou zůstává, zda se podaří ikonickou značku s tisícovkou zaměstnanců zachránit, nebo ji čeká podobný osud jako Euronics a Electro World.

Zdroj: Kupi, HN, Okay