Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tyto výrobky mohou ohrozit vaše zdraví! Jsou staženy z prodeje kvůli nebezpečným látkám

ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

V posledních dnech došlo ke stažení několika potravinářských výrobků z obchodů. Důvodem jsou nálezy nebezpečných látek, které mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Jedná se o směs hub do bramboračky a omáčky z Billy a zásilku chilli papriček z Vietnamu.

Přečtěte si také

Připomeňte si dětství: Ikonická retro hračka z devadesátek, kterou měl každý, hlásí návrat

Směs hub do bramboračky a omáčky stažena z Billy

Společnost Billa preventivně stáhla z prodeje výrobek Směs hub do bramboračky i omáčky 30 g od výrobce Holoubek a pravnuci s. r. o. Důvodem je podezření na překročení povoleného množství bakterie Bacillus cereus. Jedná se o výrobek s datem minimální trvanlivosti 30. 6. 2025 a číslem šarže 06. 12. 2023.

Pokud jste tento výrobek zakoupili, v žádném případě jej nekonzumujte. Vraťte jej do kterékoliv prodejny Billa, a to i bez účtenky.

Co hrozí při konzumaci?

Bakterie Bacillus cereus produkuje toxiny, které mohou vyvolat nepříjemné zažívací obtíže jako nevolnost, zvracení a průjmy. Příznaky se obvykle objeví 1–6 hodin po konzumaci a odezní do 24 hodin. Ve vzácných případech ale mohou vést k vážné otravě a dehydrataci organismu.

Billa

Zásilka chilli papriček z Vietnamu obsahovala nadlimitní pesticidy

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s celníky zadrželi zásilku chilli papriček z Vietnamu o celkové hmotnosti 1 135 kg. Laboratorní testy u nich odhalily nadlimitní množství reziduí nebezpečných pesticidů jako dimethoat, chlorfenapyr a tolfenpyrad. Limity byly překročeny až desetinásobně.

Jednalo se o dvě šarže dovezené společnostmi TeTe Fresh s. r. o. a PTTAN s. r. o. Obě zásilky inspektoři nepustili do oběhu a nechali je zlikvidovat. S dovozci bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Rizika konzumace

Pesticidy jako dimethoat, chlorfenapyr a tolfenpyrad jsou toxické látky používané k hubení hmyzu. Jejich nadměrný příjem může poškodit nervový systém, narušit hormonální rovnováhu a zvýšit riziko rakoviny. Obzvláště nebezpečné jsou pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Zdroj: Kupi, SZPI, Billa, National library of Medicine, European Environment Agency, NZIP