Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Obnošené boty odneste místo popelnice do CCC: Jako odměnu dostanete slevu a dobrý pocit k tomu

CCC

Společnost CCC přichází s novou službou: Za každý pár nošených bot, které byste jinak vyhodili, dostanete poukaz na novou obuv! Udržitelnou formou tak získáte nové boty a zbavíte se těch starých, aniž byste je doma hromadili. Na to, jak nová akce konkrétně funguje, se podíváme v článku.

Přečtěte si také

Kuřecí maso je plné antibiotik a hormonů: Mýtus, nebo reálné nebezpečí?

Přineste staré boty, získejte nové se slevou

Polská obuvnická společnost přichází do Česka s novinkou. Přineste do jakékoliv prodejny CCC obnošený pár bot a dostanete za něj jako odměnu poukaz se slevou na 10 %, který můžete využít na novou obuv.

Důvodem pro zavedení služby bylo to, že v zahraničí je velmi oblíbená a dobře funguje. Za team CCC se pro Kupi vyjádřila Marta Koutníková: „Na Slovensku tato akce běží již 2. rokem a lidé o ni mají zájem.“

Tato akce byla symbolicky spuštěna v Den země, který připadá na 22. 4. 2024.

OlhaTsiplyar / Shutterstock.com

Pro dobrou věc

Nejen, že získáte poukaz na slevu, budete vás také hřát u srdce skutečnost, že jste přispěli na dobrou věc. Použité boty budou totiž poslány do ekologicko-charitativní organizace POTEX, jež je vydezinfikuje a postará se o to, aby se dostaly k těm, kteří je potřebují. Vaše boty tak budou ještě sloužit dál místo toho, aby skončily v popelnici nebo abyste je hromadili doma. Organizace boty odevzdá například Oděvní bance, Klubu svobodných matek, Kapce naděje, Lince bezpečí, Naději a dalším neziskovým organizacím.

Navíc jde o podporu udržitelnosti a minimalizace zbytečného plýtvání. Podpořte tedy ty, kteří to nejvíce potřebují, pomozte jim i přírodě, a ještě získejte slevu jako odměnu.

Jak to funguje

Stačí vzít boty a odevzdat je na jakékoliv prodejně zaměstnancům nebo je dát do sběrného boxu. Boty byste ideálně měli přinést suché a vyčištěné. Nezáleží na značce ani jejich stavu používání. Samozřejmě se využijí spíše boty, které v sobě nebudou mít díry nebo zkrátka v nich půjde chodit. Nemusíte si s tím ale moc lámat hlavu, všechny boty se hodí! Ty, které již nepůjdou poslat dál, budou použity na výrobu dalších předmětů. Nemusíte se tedy bát, že byste je nosili zbytečně.

Pokud byste si k odevzdání bot vybrali sběrný box, můžete využít jedno z následujících míst v Česku:

  • Praha CCC Centrum Stromovka, Veletržní 24, 170 00 Praha 7
  • České Budějovice CCC IGY, Pražská třída 1247/24, 370 04, České Budějovice
  • Brno CCC Globus, Hradecká 408, 621 00 Brno
  • Zlín CCC Centro, tř. 3. května 1170, 763 02 Zlín

Nezapomeňte, že vystavený voucher platí 90 dní od jeho vystavení.

CCC

Služba se poměrně rychle rozšířila mezi lidi i díky sdílení modelky Jitky Nováčkové, která má se společností CCC spolupráci. Pod jejím příspěvkem se začaly šířit nejen pozitivní komentáře. Lidem vadí, že jde o podporu tzv. fast fashion a že jde pouze o marketing s cílem co nejvyššího zisku.

Podobně smýšlí i O2

Přineste starý telefon a můžete dostat příspěvek na nový a bonus až 10 000 Kč. Ten starý přitom bude bezpečně zlikvidován. Podmínkou je, že si musíte u O2 koupit nový telefon, až poté můžete ten starý prodat a dostat slevu na nový a bonus navíc k tomu. Výhodou je, že vše můžete udělat on-line.

Věděli jste, že jeden telefon má v sobě přibližně 25 mg zlata, 250 mg stříbra a 33 gramů železa? Stejně tak ale obsahuje i toxické škodlivé látky, jako je rtuť, měď nebo nikl.

„Tyto toxické látky nás mohou ohrozit, proto se snažíme aktivitami, jako je O2 Výkup, postupně sbírat ta nepoužívaná zařízení. Neskončí tak ve směsném odpadu, ale ve spolupráci s firmou Rema Systém a.s. se ekologicky zlikvidují. Zároveň si tak zákazník může přijít na hezké peníze, které se mu prodejem vrátí,“ říká ESG officer v O2 Milan Ruttner.

Zdroj: CCC, O2, Kupi