Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Skořice odpudí mravence, mouchy i komáry. Jak ji doma a na zahradě správně použít?

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Bojujete s mravenci, mouchami, komáry nebo jiným obtížným hmyzem? Všestranný a účinný odpuzovač přitom máte ve své kuchyni mezi kořením. Skořice je v tomto ohledu výborným pomocníkem. Proti hmyzu se dá využít jak mletá či celá, tak ve formě esenciálního oleje. Jak si vyrobit domácí univerzální postřik nebo odpuzovač komárů, mravenců i banánových mušek?

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

Skořice jako přírodní repelent

Zatímco my se její vůně a chutě nemůžeme nabažit, hmyz před ní prchá. S přicházejícím létem je dobré se vyzbrojit odpuzovači na všechny možné druhy lezoucích i létajících nezvaných hostů. Úplně k tomu ale postačí samotná skořice. Mnohé studie prokázaly, že její účinné látky (zejména eugenol, ale i cinnamaldehyd, cinnamyl acetát a anethol) dokážou odpuzovat komáry a dokonce hubit i jejich larvy. Není proto divu, že jsou složky skořicové silice rovněž velmi oblíbenými surovinami přírodní kosmetiky a repelentů.

Levent Konuk / Shutterstock.com

Jak skořicí zapudit komáry

Jako repelent je ideální používat skořicovou silici (éterický olej). Účinně bude v interiéru i exteriéru fungovat nejen v aroma lampách, difuzérech a zvlhčovačích, ale také přímo na těle. Nezapomeňte nicméně předem vyzkoušet, jak na ni vaše kůže reaguje (stačí pár kapek na předloktí). Pokud jste na skořicovou silici citliví, zřeďte ji rostlinným olejem, například mandlovým, jojobovým, bambuckým apod.

Mravenci ji nesnáší, skořicí je zastavíte

Na mravence zase mnohem lépe funguje skořice mletá. Obloukem se totiž vyhýbají jak její chuti a vůni, tak struktuře. Koření proto jako bariéru nasypte všude tam, kde by se mravenci mohli vyskytovat: kolem oken a dveří, na poličky ve spíži nebo pod zahradní posezení. Do jejich blízkosti můžete samozřejmě položit i celé tyčinky.

Mletou skořici se doporučuje přimíchat i do hlíny v truhlících nebo na záhonech, abyste zabránili tvorbě podzemních chodbiček. Jako bonus bude v půdě působit proti plísním a řadě dalších škůdců.

Jak použít skořici proti octomilkám?

Už naše babičky přidávaly do mísy ovoce několik tyčinek celé skořice. Její aroma totiž účinně odpuzuje malé banánové neboli ovocné mušky a zabraňuje jejich množení. Nejen v létě tak od nich budete mít konečně klid.

Zbavte se much v domácnosti

Skořice je rovněž efektivní jako odpuzovač velkých much a jejich larev. V tomto případě ji lze použít celou i mletou. Klidně nasypte dostatečné množství skořice na dno odpadkových košů a venkovních popelnic, případně všude tam, kde s mouchami často bojujete.

FotoHelin / Shutterstock.com

Univerzální skořicový postřik proti hmyzu

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip. Ze skořice spolu s ostatními surovinami vyrobíte jednoduchý postřik, který oceníte doma i na zahradě jako univerzální repelentní přípravek proti všemu obtížnému hmyzu. Aplikovat jej můžete na okna, dveře, rostliny, podlahy, zahradní nábytek apod.

Na 500 ml vody budete potřebovat:

  • 2 tyčinky skořice / 2 lžičky mleté skořice
  • cca 1 lžičku prostředku na nádobí
  • pár kapek alkoholové dezinfekce

Postup: Vodu nalijte do menšího hrnce, přidejte skořici (celé tyčinky překrojte na menší kousky), přiveďte k varu a několik minut povařte. Pak nechte za pozvolného chladnutí louhovat, klidně několik hodin nebo přes noc. Nakonec přeceďte, přilijte saponát a alkohol, promíchejte a nalijte do nádobky s rozprašovačem.

Zdroje: NCBI, housedigest, iReceptář