Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak na přepis vozidla v roce 2024? Oproti předešlým rokům se motoristé konečně dočkali novinek

Svitlana Hulko / Shutterstock.com

S koupí osobního automobilu se za posledních několik let setkala řada Čechů. S tím ale souvisí i potřeba přepisu vozu na nového majitele. Pro řadu motoristů je však tento proces stále zahalen mnoha tajemstvími. Nicméně platí, že oproti předešlým rokům je přepis vozu v roce 2024 již rychlou a s trochou nadsázky i poměrně příjemnou záležitostí.

Přečtěte si také

Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

Jak přepis vozidla probíhá?

V případě přepisu vozidla je třeba navštívit jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Změna v osobě majitele se provádí na odboru dopravy. Navíc platí, že odhlášení i přihlášení ojetého automobilu se v dnešní době provádí jako jeden úkon.

Vyžaduje se účast původního i nového vlastníka, nicméně přítomnost jednoho z nich může být nahrazena ověřenou plnou mocí.

Co si vzít s sebou na úřad pro přepis vozidla?

Právní předpisy České republiky v kontextu přepisu ojetého auta na nového majitele hovoří o tom, že změna vlastníka musí proběhnout do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy. Jestliže žádná oficiální kupní smlouva neexistuje, je třeba, aby k tomu došlo do 10 dnů od úhrady kupní ceny.

K tomu, aby úřady mohly provést přepis vozu na nového majitele, je konkrétně potřeba:

  • Žádost o zápis změny majitele nebo provozovatele vozidla
  • Potvrzení o úhradě správního poplatku
  • V případě povinnosti úhrady ekologické daně i potvrzení, které takovou úhradu dokládá
  • Platná zelená karta
  • Velký technický průkaz
  • Osvědčení o registraci vozu, tedy takzvaný malý technický průkaz
  • Doklad o nabytí vozidla
  • Občanské průkazy nového i původního majitele vozu
  • V případě živnostníků koncesní listina či živnostenský list
  • V případě právnických osob notářsky ověřený výpis z obchodního rejstříku
Kmpzzz / Shutterstock.com

Změny v evidenčních kontrolách

Velkou novinkou posledních let je, že od března roku 2023 již pro potřeby přepisu vozu na nového majitele není třeba dokládat papírový protokol o evidenční kontrole. Platí totiž, že úředníci mají povinnost si takový protokol obstarat po vlastní ose, k čemuž jim slouží příslušné interní systémy. Neodpadla ale povinnost absolvování evidenční kontroly, která se provádí na stanicích technické kontroly.

Účelem evidenčních kontrol je porovnání údajů v technickém průkazu s realitou. Cílem je tedy ověřit, zda skutečný stav auta je v souhlasu s tím, co je zároveň uvedeno již ve zmíněném technickém průkazu. Výsledkem takové kontroly je příslušný protokol, jehož platnost je stanovena na jeden rok.

Kolik přepis stojí?

Správní poplatek za přepis vozu na nového majitele je v případě klasických osobních vozů zákonem stanoven na 800 korun. Jeho úhradu obvykle provádí kupující, může to být však také prodávající. Zákon tuto povinnost ani jedné ze stran přímo neukládá a v praxi je tedy možné, aby se prodávající i kupující domluvili, kdo tuto částku uhradí. Je ale vždy vhodné, aby taková informace byla součástí kupní smlouvy.

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR