Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Evidenční kontrola v roce 2024? Už neplatí jen jeden měsíc. Co se ještě změnilo

Standret / Shutterstock.com

Nakupujete nebo prodáváte ojetý automobil? Ve většině případů se nevyhnete evidenční kontrole. Ta se ale za posledních několik let citelně změnila. Už v březnu loňského roku se její platnost prodloužila z 30 dnů na 1 kalendářní rok. V praxi to znamená, že nutná administrativa v praxi alespoň částečně odpadla. Jsou ale i další změny, na které se v tomto článku také zaměříme.

Přečtěte si také

Nechte si bílou plombu proplatit pojišťovnou. Na co dalšího můžete dostat příspěvek?

Co je to evidenční kontrola?

Evidenční kontrola je podle aktuální legislativy povinná při změně vlastníka vozu. Její význam spočívá v kontrole, zda momentální stav automobilu odpovídá údajům, které jsou součástí technického průkazu. Zájemci se tedy nevyhnou návštěvě stanice technické kontroly, kde tamní pracovníci auto zkontrolují a odsouhlasí, že jeho stav odpovídá tomu, co je uvedeno v dokladech.

Co se mění v roce 2024?

Novinkou posledních měsíců je, že subjekty nemají povinnost předkládat protokol o provedení evidenční kontroly při změně vlastníka ani provozovatele. Tyto informace si totiž státní systémy předávají mezi sebou samy. Velkou změnou rovněž je, že evidenční kontrolu je možné ve stejném rozsahu nahradit provedenou kontrolou technické způsobilosti vozidla. Pokud tedy automobil v posledním roce úspěšně prošel STK, povinnost evidenční kontroly odpadá.

Oproti předchozím letům rovněž platí, že evidenční kontrola se již neprovádí na osobu, nýbrž na vozidlo. V tomto ohledu je tedy jedno, zda evidenční kontrolu v praxi provede kupující či prodávající osobního vozu. S sebou však musí být originály dokladů k automobilu.

Jak probíhá evidenční kontrola?

Evidenční kontrola v praxi probíhá tak, že je třeba zajet na jakoukoliv stanici technické kontroly, která se v České republice nachází. Ve většině případů platí, že technici zájemce vezmou přednostně a není tedy třeba se na ni objednávat. V mnohých případech ale může taková objednávka dávat smysl, neboť zvlášť v některých regionech může zájemce o evidenční kontrolu takto ušetřit poměrně velké množství času.

Hryshchyshen Serhii / Shutterstock.com

Časová náročnost evidenční kontroly

V praktické rovině se technici v případě evidenční kontroly zajímají o následující parametry: Rozměry pneumatik a ráfků, typ motoru, výrobní štítek vozidla, počet míst k sezení, barva karoserie, VIN kód a tažné zařízení. Z časového pohledu je potřeba si na evidenční kontrolu vyhradit zhruba 30 až 60 minut.

Kolik evidenční kontrola stojí?

Cena evidenční kontroly není v roce 2024 příliš vysoká. V závislosti na konkrétním regionu a stanici se pohybuje mezi 300 až 800 korunami. Nejdražší je tradičně Praha, nejlevnější je naopak v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Úhradu evidenční kontroly má na starosti dle dohody prodávající či kupující. Často je vhodné tuto skutečnost zahrnout už do kupní smlouvy, aby mezi oběma stranami následně nepanovaly nejasnosti, které by mohly prodej vozu zkomplikovat.

Zdroj: Ministerstvo dopravy, Kupi