Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Samoobslužné prodejny v Německu mají problém. Hesenský soud rozhodl, že musí být během nedělí zavřené

George Rudy / Shutterstock.com

Po celé Evropské unii se v posledních měsících rychle šíří koncept samoobslužných prodejen. Výjimkou není ani Německo, ve kterém takové prodejny provozuje kupříkladu obchodní řetězec Tegut. Podnikání této společnosti v Německu ale do velké míry ovlivnilo nedávné rozhodnutí soudu ve spolkové zemi Hesensko.

Přečtěte si také

Xiaomi spustil v Česku oficiální e-shop. S konkurencí to bude mít těžké

V Hesensku, podobně jako v dalších německých spolkových zemích, platí již několik let zákaz prodeje v obchodech během nedělí. Hesenský soud ale rozhodl o tom, že stanovený zákaz se vztahuje také na samoobslužné prodejny, ve kterých žádná pracovní síla není. Obchodníci se bouří a bojují za změnu legislativy.

Obchodní řetězec Tegut má po celém Německu aktuálně k dispozici asi 40 plně automatizovaných prodejen, a to zejména v menších městech a obcích. Celkem se v Německu nachází asi 300 prodejen této společnosti, z toho v Hesensku se jich nachází cca třicet. Strategie společnosti Tegut je taková, že eliminuje zaměstnávání pracovníků na úplné minimum, díky čemuž má oproti konkurenci nižší provozní náklady.

Menší obchody hlavně na německých vesnicích

V případě Německa společnost Tegut provozuje obchody s názvem Teo. Plocha každé takové provozovny se pohybuje okolo padesáti metrů čtverečních a zákazníci tam mají k dispozici základní sortiment. Jde tedy o podobný koncept, který v případě České republiky nabízí třeba COOP. Kromě Německa podniká společnost Tegut také na švýcarském trhu.

Právě nedělní prodej je ale pro tento německý podnik velmi důležitý a z interních statistik této společnosti vyplývá, že stál za zhruba třetinou celkového firemního obratu. Nyní se společnost brání tím, že rozhodnutí soudu v praxi podkopává i zásobování venkovských oblastí, kde dlouhodobě chybí pracovní síla. I v Německu totiž mají hlavně mladší ročníky tendenci se přesouvat do měst.

voronaman / Shutterstock.com

Neděle mají být dnem klidu

Hesenský soud své rozhodnutí opřel o letitou křesťanskou zásadu, která je v rámci Německa součástí ústavy. Neděle má podle této zásady mnohem větší význam než běžný pracovní den, což v praxi vede mimo jiné k tomu, že obchody musí být během tohoto dne zavřené. V praxi mají výjimku z této zásady pouze obchody na nádražích, letištích nebo pokud se jedná o čerpací stanice. V provozu mohou být také restaurační podniky.

Nyní se nově zákaz nedělního provozu, zatím jen v případě spolkové země Hesensko, vztahuje tedy i na samoobslužné prodejny, což dělí německou společnost na dva opačné tábory.

Rozhodnutí soudu rozděluje německou společnost

Někteří němečtí politici i proto uvažují nad tím, že v blízké době navrhnou změnu legislativy, která by v praxi umožnila samoobslužným prodejnám během nedělí fungovat. To se ale nelíbí odborům, které hlasitě protestují, že by případné otevření těchto provozoven poškodilo i německou pracovní sílu.

Mohl by se totiž zvýšit podnikový tlak, který by odnesli běžní zaměstnanci. Německé odbory tedy říkají, že případná změna zákona by vedla k tomu, že časem by mohli v případě Německa během nedělí pracovat i zaměstnanci, a nikoliv pouze roboti. Stanovisko a rozhodnutí hesenského soudu si chválí i představitelé církve, kteří rovněž odmítají jakékoliv právní změny v této oblasti.

Zdroj: Hessenschau, HlídacíPes.org